Moody's blijft negatief over Nederlandse banken

Kredietbeoordelaar Moody’s maakte eerder deze week bekend voorlopig negatief te blijven over de vooruitzichten voor de Nederlandse banksector. Volgens de kredietbeoordelaar kampen de Nederlandse banken nog steeds met aanzienlijke risico’s. Vooral ING zal naar verwachting hinder ondervinden van dit negatieve advies.

Door onze redactie

Somber
Uit een rapport dat Moody’s donderdag publiceerde blijkt dat de kredietbeoordelaar somber is over de Nederlandse banksector vanwege de onzekerheden en risico’s die de radicale hervorming van de Nederlandse banksector met zich meebrengt. De analisten stellen dat de sector moeilijk zal kunnen terugkeren naar winstniveaus van voor de kredietcrisis.

Moody’s wijst erop dat Nederlandse banken nog steeds kampen met aanzienlijke risico’s, doordat de zwakke economische groei in Nederland en de algemene kwetsbaarheid van de Europese economie kan leiden tot afnemende vraag en hogere kredietkosten.

Doordat Nederlandse banken steeds meer geld terugtrekken uit Zuid-Europese landen en dat weer investeren in hun thuisland, lopen zij minder risico bij deze landen die momenteel veel schulden hebben. Het betekent volgens de analisten echter wel dat de concurrentie in Nederland heviger zou kunnen worden.

Consensus
Alle financiële aandelen genoteerd aan Euronext Amsterdam verloren donderdag hun waarde. Onder meer ING stond op een verlies van ruim 2%. De afgelopen maanden was er juist een opgaande trend waarneembaar. Waar het aandeel begin juni nog op 6,10 euro noteerde, klom het in een paar weken tijd naar 7 euro. In de weken daarna is het aandeel echter weer gedaald naar het niveau waar het ongeveer een maand geleden ook op stond.

Hierdoor is het verwacht rendement rond het aandeel weer gestegen, mede omdat analisten hun koersdoelen handhaafden danwel verhoogden. Zo verhoogden de analisten van JPMorgan afgelopen week het koersdoel van 9,67 euro naar 10,57 euro. De analisten stellen dat de veronderstelde doelstelling van een winst per aandeel van 2 euro cruciaal is, omdat dit aantoont dat ING de meeste verzekeringsactiviteiten zou kunnen afstoten in een ‘spin off’. Dit zou kunnen middels een speciaal dividend als ING dat zou willen, in plaats van door een verkoop of beursgang, aldus de analisten.

Hierdoor is ING niet gedwongen de activiteiten te verkopen, wat de waardering van het aandeel volgens de analisten ondersteunt. Verder maken de analisten zich geen grote zorgen over de publicatie van de stresstest voor ING en daarom handhaven zij hun advies voor het aandeel op overweight.

Momenteel staat er voor het aandeel slechts 1 verkoopadvies uit, tegenover 12 houd- en 27 koopadviezen. Hierdoor is de consensus voor het aandeel erg positief. Het gemiddeld koersdoel bedraagt 9,77 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 63,18%.