Door de toegenomen speculaties over een overname van
BP blijft Royal Dutch
Royal Dutch Shell in beeld als potentiële overnamekandidaat, naast de Amerikaanse oliegiganten
Exxon Mobil en Chevron. Toch achten analisten de kans dat het scenario van
Royal Dutch Shell de waarheid zou worden erg klein, al blijft het concern zelf wel de ontwikkelingen bij
BP op de voet volgen.
Door onze redactie
Royal Dutch Shell overnamekandidaat?
Het Britse olieconcern
BP is al weken in het geruchtencircuit terug te vinden als het gaat over overnames. De analisten van JPMorgan stelden bijvoorbeeld recentelijk nog dat de aanzienlijke daling van de koers van het aandeel in de afgelopen maanden te fors is geweest en dat daardoor het aandeel momenteel ondergewaardeerd is.
De koers van
BP daalde in een paar weken tijd met ruim 53%, maar is inmiddels weer enigszins hersteld, wat echter wel is te danken aan hernieuwde overnamespeculaties. Dat
Royal Dutch Shell hierin wordt genoemd is niet geheel verwonderlijk, aangezien beide olieconcern een Britse achtergrond hebben en in 2004 al eens tevergeefs een poging hebben gewaagd om een fusie te realiseren.
Kleine kans
Diverse Nederlandse analisten achten de kans echter klein dat Royal Dutch
Royal Dutch Shell een overname van
BP zal wagen. Zij stellen dat
BP voldoende financiële middelen heeft om de schade door de olieramp het hoofd te kunnen bieden. Daarnaast zou een overnemende partij veel financiële risico’s overnemen doordat momenteel nog niet zeker is hoe groot de schade exact van de olieramp in de Golf van Mexico zal zijn.
Daarnaast stellen analisten dat
BP de vergoeding van alle schade over meerdere jaren kan uitsmeren, waardoor de financiële nood minder hoog is en het waarschijnlijk gewoon op eigen kracht verder kan gaan. Verder zijn analisten van mening dat een overname van
Royal Dutch Shell maar beperkte kostenvoordelen zal opleveren doordat het concern al zo groot is.
Afwachtende houding
Ondertussen heeft
Royal Dutch Shell een afwachtende houding aangenomen omtrent de ontwikkelingen bij
BP , dat deze week bekendmaakte onderdelen in de verkoop te zullen doen.
Royal Dutch Shell stelt dat er eerst meer duidelijkheid moet zijn over de hoogte van de kosten die gepaard gaan met de olieramp in de Golf van Mexico.
Een absolute voorwaarde zou zijn dat het lek in de Golf van Mexico gedicht is, wat waarschijnlijk nog enkele weken zal duren.
Royal Dutch Shell stelt dat enkele onderdelen van nut zouden kunnen zijn voor hun portfolio, maar dat dit voorlopig nog voor latere zorg is.
Verdeeld beeld
Er staan momenteel
Royal Dutch Shell 24 koop-, 10 houd- en 4 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus overwegend positief is. Recent afgegeven adviezen duiden erop dat analisten verdeeld zijn over het aandeel, aangezien er zowel koop-, houd- als verkoopadviezen zijn afgegeven.
Het gemiddeld koersdoel bedraagt 24,91 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 18,31%.