Analisten zien genoeg opwaarts potentieel voor Pharming, maar ook risico's

Recent sloot Pharming een productie-overeenkomst voor haar middel Ruconest met farmaceut Sanofi Chimie, dat een dochteronderneming is van Sanofi Aventis. Ruconest moet het eerste belangrijkste product voor Pharming worden en daarom zijn de verwachtingen hooggespannen rond het aandeel. Analisten stellen dat het aandeel genoeg opwaarts potentieel biedt, maar dat hier wel enkele risico’s aan vast kleven.

Door onze redactie

Gestart met volgen
Effectenhuis Petercam is gestart met het volgen van Pharming met een koopadvies, waarbij het koersdoel is vastgesteld op 35 eurocent. De analisten stellen dat het aandeel een aantrekkelijk opwaarts potentieel biedt. Verder zijn de analisten van mening dat het geneesmiddel Ruconest na de goedkeuring in Europa ook over twee jaar in de Verenigde Staten gelanceerd zal worden.

Het middel tegen gevaarlijke zwellingen van zachte weefsels kan zelfs volgens de analisten uitgroeien tot marktleider omdat het effectiever is dan reeds bestaande producten in de markt. Daarnaast kent het minder bijwerkingen. Petercam schat de topomzet voor Pharming op 200 miljoen dollar in de Verenigde Staten en 80 miljoen euro in Europa.

De financieringsbehoefte die er nog altijd is bij Pharming , ondanks de uitgifte van nieuwe aandelen twee maanden geleden tegen een prijs van 12 eurocent per aandeel, zal volgens de analisten in de komende periode makkelijker op te vangen zijn door de voorgang op het vlak van regelgeving en samenwerkingsverbanden.

De koersdaling van het aandeel ondanks de in de ogen van de analisten positieve ontwikkelingen van de laatste tijd is volgens hen te wijten aan de verkoop door voormalige obligatiehouders na de conversie in aandelen, wat als een tijdelijke kwestie wordt gezien.

Petercam stelt tot slot dat het koersdoel van 35 eurocent wijst op een sterk herstelpotentieel voor het aandeel, maar volgens de zakenbank kleven hier wel hoge risico’s aan. De belangrijkste is uitstel en mogelijk zelfs afstel van de introductie van Ruconest op de Amerikaanse markt, aldus de analisten, met daarnaast het matige trackrecord van Pharming en de financiële positie van het concern ten opzichte van concurrenten.

Licht positief
Voor het aandeel staan momenteel 3 koopadviezen, 2 houdadviezen en 1 verkoopadvies uit, waardoor de consensus licht positief is, wat dus mede te danken is aan het koopadvies dat is afgegeven door Petercam.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt 35 eurocent , wat een verwacht rendement oplevert van ruim 83%. Recent afgegeven koersdoelen geven echter aan dat analisten zeer verschillen van mening omtrent het opwaarts potentieel van het aandeel. Zo hebben de analisten van KBC Securities een koersdoel uitstaan van 25 eurocent, terwijl de analisten van AEK recent een koersdoel afgaven van 50 eurocent, oftewel het dubbele. De analisten van Petercam zitten hier keurig in het midden.