Heineken geen voor de hand liggende overnamekandidaat

De bieractiviteiten van het Australische Foster’s zouden volgens verscheidene media in de belangstelling staan van biergiganten SABMiller en Asahi Breweries. Heineken zou volgens analisten geen voor de hand liggende kandidaat zijn aangezien het recent nog een overname heeft gedaan. De Deutsche Bank verwacht dat herstel voor Heineken nog enige tijd op zich zal laten wachten en heeft daarom haar taxaties voor het aandeel verlaagd.

Door onze redactie

Overname activiteiten
Persbureau Reuters maakte maandag bekend dat het op basis van bronnen na berichtgeving in de Britse krant Sunday Times kan stellen dat SABMiller en Asahi Breweries momenteel een bod overwegen op de bieractiviteiten van het Australische Foster’s.

De activiteiten worden gewaardeerd op meer dan 10 miljard dollar, waarbij Foster’s wordt aangemerkt als één van de brouwerijen die het meest rendabel is. Het produceert onder meer Foster’s, Cascade, Victoria Bitter en Pure Blonde. Daarnaast importeert het Asahi, Corona en Stella Artois. In mei van dit jaar maakte Foster’s bekend dat het de bieractiviteiten in 2011 zal scheiden van de wijnactiviteiten.

Heineken maakte maandag via een woordvoerder bekend niet in te gaan op marktspeculaties, waarmee het erop lijkt dat de Nederlandse bierbrouwer geen interesse zou hebben in het Australische concern.

Heineken geen kandidaat
Volgens analist Marco Gulpers van ING is Heineken geen potentiële overnamekandidaat van de bieractiviteiten. Gulpers vindt dat Heineken de activiteiten niet nodig heeft, aangezien ze met de overname van Femsa de groeifase hebben weten op te pakken. Daarnaast is de Nederlandse bierbrouwer nog volop bezig met de integratie van het in 2008 samen met Carlsberg overgenomen Scottish & Newcastle. Volgens de analist zijn SABMiller, Asahi en eventueel Molson Coors wel bedrijven die de activiteiten zouden kunnen overnemen.

Advies verlaagd
Het advies voor Heineken is door de analisten van Deutsche Bank verlaagd van buy naar hold. De analisten stellen dat het aandeel relatief aantrekkelijk gewaardeerd lijkt maar het potentieel waarschijnlijk pas gerealiseerd zal worden wanneer er weer sprake zal zijn van een herstel van de omzet. Aangezien de analisten verwachten dat dit nog wel enige tijd op zich kan laten wachten vanwege de moeilijke dynamiek op een aantal kernmarkten voor de bierbrouwer zijn zij conservatiever geworden over het aandeel.

Wel zien de analisten een aanzienlijk reorganisatiepotentieel alsmede een ondergewaardeerd groeipotentieel in opkomende markten. Het koersdoel blijft door de analisten gehandhaafd op 44 euro.

Consensus
Er staan voor Heineken 19 koop-, 13 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus overwegend positief is. Gezien de recente taxatieverlaging van Deutsche Bank kan gesteld worden dat het sentiment rond Heineken licht negatief is.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt 40,97 euro, waarmee de analisten verwachten dat de koers van het aandeel kan oplopen met ruim 18%. Recent afgegeven koersdoelen staan echter boven het gemiddeld koersdoel, wat aangeeft dat analisten meer opwaarts potentieel zijn gaan zien.