Forse winstdaling Rolls-Royce

Rolls-Royce maakte onlangs zijn resultaten over 2010 bekend. De Britse fabrikant van vliegtuigmotoren zag zijn nettowinst fors dalen maar is positief gestemd voor 2011. Vooralsnog houden de meeste analisten vast aan hun eerder afgegeven taxaties en is er sprake van een positief sentiment rond het aandeel.

Door onze redactie

Forse winstdaling
Rolls-Royce maakte donderdag 10 februari bekend dat het over het afgelopen jaar de winst voor een belangrijk deel heeft zien dalen door kosten gerelateerd aan veiligheidsproblemen met zijn motoren. Hierdoor daalde de nettowinst met maar liefst 73% tot 480 miljoen pond. Het bedrijf moest 56 miljoen pond afschrijven wegens problemen met motoren van het type Trent 900. Deze worden gemonteerd in de superjumbo Airbus A380.

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas leed vorig jaar aanzienlijke schade nadat het een aantal vliegtuigen aan de grond moest houden nadat een Airbus A380 van Quantas in november een noodlanding moest maken. Dit was vanwege problemen met de motor die door Rolls-Royce was geleverd. Eind vorig jaar is Qantas daarom een juridische procedure begonnen tegen Rolls-Royce vanwege een ernstige fabrieksfout in de motor.

Voor 2011 verwacht Rolls-Royce een goede groei in de onderliggende winst, gesteund door een groei in civiele luchtvaart en marine. Plannen van Airbus en Boeing om zowel de prijzen als productie in 2011 op te voeren zijn het gevolg van een stijgende vraag, doordat luchtvaartmaatschappijen sneller herstellen van de crisis dan verwacht. Wel zouden stijgende olieprijzen de winstgevendheid van luchtvaartmaatschappijen in 2011 kunnen doen verdampen en het industrieel herstel kunnen hinderen.

Taxaties verhoogd
De Zwitserse zakenbank UBS heeft op 16 februari zijn advies voor Rolls-Royce opwaarts bijgesteld van ‘neutral’ naar ‘buy’. Analist Avi Hodder waardeert de fabrikant hoger dan andere ondernemingen in de sector en zal dit naar verwachting voorlopig blijven doen. Daarom is er steeds minder reden om het aandeel te verkopen. De analist verwacht echter niet dat hij binnen afzienbare tijd zijn taxaties verder zal verhogen. Het koersdoel is door Hodder verhoogd van 500 GBp naar 660 GBp.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 10 koop-, 4 houd- en 4 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Wordt er gekeken naar de adviezen die de afgelopen weken zijn afgegeven kan er gesproken worden van een positief sentiment.

De koers van het aandeel heeft al een behoorlijke rit omhoog achter de rug. Over 2010 steeg de koers met bijna een derde tot het huidige niveau van circa 645 GBp. Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 674,40 GBp, wat een verwacht rendement oplevert van een ruim 4%. Koersdoelen die de afgelopen weken zijn afgegeven liggen in een aanzienlijke bandbreedte van 680 GBp tot en met 925 GBp, wat aangeeft dat analisten nog aanzienlijk verschillen over het opwaarts potentieel dat zij voor de koers zien. De analisten van Goldman Sachs zijn hierbij de positieve uitschieter. Zij hanteren een koersdoel van 925 GBp en verwachten daarmee een rendement van maar liefst 43%.