Adecco ziet winst fors dalen

De uitzendsector heeft het nog altijd moeilijk en dat er voorlopig nog niet gerekend hoeft te worden op een herstel bleek wel uit de resultaten die Adecco deze week naar buiten bracht. De Zwitserse uitzender zag weliswaar zijn omzet fors afnemen, de daling was kleiner dan waar analisten vooraf rekening mee hadden gehouden.

Forse winstval

Adecco maakte dinsdag bekend dat over het derde kwartaal de omzet is gedaald met 5% tot circa 5,28 miljard euro. De uitzender zag daarbij de winst dalen met 18% tot 118 miljoen euro, wat echter minder was dan de 25 miljoen euro waar analisten gemiddeld vanuit waren gegaan. De ebita-marge steeg van 3,7% in het tweede kwartaal naar 4,4% in het derde kwartaal.

Resultaten Adecco Q3 2012

<a href='/aandeel/573-adecco'> Adecco </a>, resultaten <a href='/aandeel/573-adecco'> Adecco </a>

Vooral de opbrengsten in Europa vielen tegen. Zo zag Adecco de opbrengsten in Frankrijk, de grootste markt voor het bedrijf, dalen met 16%. Dit was onder meer te wijten aan autofabrikant Peugeot , een grote klant van de uitzender. Deze kondigde recent aan ongeveer 8000 banen te schrappen.

Adecco omzet per regio

 <a href='/aandeel/573-adecco'> Adecco </a>, resultaten <a href='/aandeel/573-adecco'> Adecco </a>, <a href='/aandeel/573-adecco'> Adecco </a> resultaten per regio

Daarnaast houden overheden voorlopig de boot af met het inhuren van personeel. Zodoende steeg de werkloosheid in de eurozone in september tot een nieuw record van 11,6%.

De VS liet een beter beeld zien. Daar zorgde met name de technologiesector ervoor dat de omzet van het concern werd opgestuwd. Deze nam organisch met 3% toe, waar dit in het voorgaande kwartaal nog 2% was.

Onzekere toekomst

Adecco is onzeker over de nabije toekomst. De uitzender zag de omzetontwikkeling aan het begin van het vierde kwartaal licht verzwakken ten opzichte van de autonome daling van 5% ni het derde kwartaal.

Om de kostenbasis verder te optimaliseren investeert Adecco in aanvulling op de eerder aangekondigde 65 miljoen euro nog eens 15 miljoen euro extra voor 2012. Mede daarom verwacht Adecco nog altijd dat het op middellange termijn zijn doelstelling van een ebita-marge van meer dan 5,5% kan realiseren.

Voor Adecco staan momenteel 7 koop-, 8 houd- en 2 verkoopadviezen uit. Hierdoor is de consensus licht positief en verwacht mag worden dat analisten gezien de onzekere toekomst behoudend zullen blijven over het aandeel.