Rolls-Royce schrapt 1500 tot 2000 banen in 2009

De Britse fabrikant Rolls-Royce bekend van haar vliegtuigmotoren en luxe auto’s zal wereldwijd circa 1500 tot 2000 banen schrappen. Het Britse bedrijf zegt last te hebben van de afzwakkende economie en een terugval in het aantal orders. Andere oorzaak is de vertragingen bij de ontwikkeling van nieuwe vliegtuigen bij het Europese Airbus en het Amerikaanse Boeing . Rolls-Royce maakte dit donderdag bekend middels een persbericht.

Ontslag
Rolls-Royce heeft wereldwijd gezien 39.000 werknemers in dienst waarvan 60% in Groot-Brittannië werkt. Rolls-Royce is nog aan het onderzoeken waar de ontslagen zullen vallen. Het bedrijf kondigde al wel aan 140 werknemers te zullen ontslaan in het assemblage- en testcentrum in Derby, Groot-Brittannië.

Het bedrijf schrapte eerder dit jaar ook al 2300 arbeidsplaatsen. Rolls-Royce is al in overleg getreden met verschillende vakbonden om de ontslagen arbeiders te ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan.

Vertraging
Naast de wereldwijde kredietcrisis zegt Rolls-Royce flinke hinder te ondervinden van de vertragingen bij de productie van de nieuwe reeks toestellen van Airbus en Boeing . Hieronder vallen de Airbus A380 en de Boeing 787 beter bekend als de Dreamliner. Boeing had vorige maand flink last van de stakingen die plaats vonden in de fabrieken. Onduidelijk is wanneer dit nieuwe toestel geleverd gaat worden.

Consensus Rolls-Royce
Het Britse Rolls-Royce krijgt door analisten momenteel 4 koopadviezen en 4 houdadviezen . Het aandeel krijgt 4 verkoopadviezen toebedeeld door analisten. Meest recente advies was afkomstig van Royal Bank of Scotland welke een koopadvies toebedeelde. Het gemiddelde koersdoel van Rolls-Royce is 424,63 GBp.

De consensus van analisten betreffende de winst per aandeel van Rolls-Royce is 35,96 GBp. Het bedrijf keert een dividend uit van 14,35 GBp . De koers-winstverhouding is volgens voorlopige ramingen van analisten 8,00.