Barclays stelt koersdoelen farmaceuten opwaarts bij

De Britse zakenbank Barclays heeft onlangs de Europese farmaceutische industrie onder de loep genomen en naar aanleiding daarvan de taxaties voor een aantal bedrijven bijgesteld. De analisten stellen dat sommige bedrijven betere resultaten laten zien, maar dat het perspectief voor de industrie negatief blijft. Van de Europese bedrijven geniet Roche de voorkeur, zo blijkt uit de consensus.

Barclays stelt vast dat de koers-winstverhouding voor de Europese farmaceutische sector is verbeterd. Mede daarom heeft de Britse zakenbank zijn taxaties voor een aantal aandelen opwaarts bijgesteld.

Allereerst is het koersdoel voor Sanofi-Aventis door Barclays verhoogd met 15 euro tot 95 euro, waarbij het advies is gehandhaafd op ‘overweight’. Voor Roche is het koersdoel verhoogd van 272 Zwitserse frank naar 305 Zwitserse frank, waarbij het advies eveneens ‘overweight’ luidt.

Beide aandelen behoren tevens tot de ‘Top Picks’ van Barclays , omdat bij beide bedrijven de risico’s in 2014 zullen afnemen en daarmee het vertrouwen in de fundamentele groeifactoren naar verwachting zal terugkeren.

Negatief gestemd

Vanuit een fundamenteel perspectief blijft Barclays echter negatief gestemd over de sector als geheel. Mede daarom staan niet alle aandelen bij de Britse zakenbank op ‘kopen’.

Zo hebben de analisten voor GlaxoSmithKline het advies op ‘equal weight’ staan. Het bedrijf beschikt weliswaar over een gezonde kapitaalstructuur, maar volgens de analisten is het aandeel niet langer aantrekkelijk gewaardeerd. Wel hebben de analisten naar aanleiding van de verbeterde k/w voor de gehele sector het koersdoel voor GlaxoSmithKline verhoogd van 1575 pence naar 170 pence.

Novartis staat bij Barclays op ‘underweight’. De analisten stellen dat het Zwitserse farmaciebedrijf op korte termijn een beperkt groeipotentieel heeft. Ook voor Novartis is het koersdoel door Barclays echter wel verhoogd, van 61 Zwitserse frank naar 70 Zwitserse frank.

Roche sectorfavoriet

Wanneer er gekeken wordt naar de consensus blijkt dat Roche het favoriete aandeel is binnen de sector. In totaal hebben 18 analisten een koop- en 4 een houdadvies voor het aandeel uitstaan, terwijl geen van de marktvorsers een verkoopadvies heeft afgegeven.

Daarnaast zien analisten nog voldoende opwaarts potentieel. Gemiddeld hebben zij namelijk een koersdoel uitstaan van 279,90 Zwitserse frank, hetgeen een verwacht rendement oplevert van 8,1%.

Op een koers-winstverhouding van 23,2 is het aandeel iets hoger gewaardeerd dan zijn belangrijkste tegenstrevers. Sanofi-Aventis noteert namelijk op een k/w van 20,1, terwijl Novartis op 20,2 ook aantrekkelijker gewaardeerd lijkt. GlaxoSmithKline is op een k/w van 18 het goedkoopst gewaardeerd.