Correlaties Dow fondsen erg hoog

Per aandeel/bedrijf worden er willekeurig een paar nieuwspunten bekeken of deze waarde hebben voor de koers van het aandeel. Daarna wordt er gekeken naar het verloop van de koers na het bericht, gevolgd met een conclusie. In de grafieken hieronder zijn vergelijkingen te vinden in percentage daling/stijging van een aandeel met de Dow Jones Index . De blauwe lijnen geven de aandelen weer.

Caterpillar .JPG>

06/10/2008: Caterpillar en Trimble vormen een nieuwe joint venture om ‘customer productivity’ te verbeteren en lager kosten te maken op de constructie site. Het aandeel blijft in de sleur van de kredietcrisis en blijft dalen.
21/10/2008: Caterpillar brengt zijn derde kwartaalcijfers naar buiten. De EPS lagen op 6.00 dollar, analisten hadden een EPS van 6,02 dollar verwacht. Het aandeel blijft dalen de volgende dagen.

Conclusie: Caterpillar is enorm afgestraft door de crisis en het is ook maar de vraag of goed nieuws in deze periode beloond word met een koersstijging of dat het aandeel gewoon meestijgt omdat de markt ook die dag stijgt. Het aandeel Caterpillar laat veel dezelfde trends zien, maar reageert heftiger op de dalingen van de Dow Jones . Vanaf 27 oktober kruipt het aandeel weer omhoog met als reden dat de Dow Jones ook weer bijtrekt.

09/10/2008: Reuters meld dat GM sinds 1950 zijn laagste punt heeft behaald. Ook wordt er gemeld dat de Europese autoverkopen in de eerste 9 maanden zijn gedaald. GM daalde die dag van 7,14 naar 4,76 dollar.
17/11/2008: Suzuki Motor geeft aan dat GM zijn aandeel in Suzuki van 16.413.000 aandelen wil verkopen. Het aandeel daalde dezelfde dag met een klein percentage. De dag daarna steeg de Dow Jones ten opzichte van een lichte daling van GM.

Conclusie: Het aandeel GM is zeer volatiel en laat op sommige data ook andere trends zien dan de Dow Jones . Vanaf 10 oktober laat het aandeel veel dezelfde trends zien, maar reageert soms heftiger dan de Dow Jones . Het slechte nieuws van de Europa verkopen werd meteen afgestraft door een forse daling van het aandeel.