Citigroup ziet kansen voor banken in creditcardsector

De Amerikaanse zakenbank Citigroup heeft onlangs de bancaire sector van Groot-Brittannië nader onder de loep genomen. De analisten stellen dat er voor een aantal banken kansen liggen in de Verenigde Staten, met name in de markt voor creditcards. Van de Britse financiële instellingen is op basis van de consensus Barclays favoriet.

Citigroup stelt vast dat er voor met name Barclays aantrekkelijke mogelijkheden liggen in de VS. Tot nu toe ligt het aandeel van het bedrijf in de creditcardsector op 2,5%. Als dit kan worden verhoogd tot 5%, verwachten de analisten dat het resultaat vóór belastingen van Barclays zal stijgen met ongeveer 4%. Mede daarom heeft Citigroup voor het aandeel een ‘buy-advies’ uitstaan met een koersdoel van 345 pence.

Voor Lloyds Banking ziet Citigroup soortgelijke kansen, maar dan voor de thuismarkt Groot-Brittannië. Momenteel is Barclays in de binnenlandse creditcardsector marktleider met een marktaandeel van 27%, waar dit voor Lloyds Banking 16% is.

Maar in de sector is er sprake van een hoge omloopsnelheid. Als het Lloyds Banking lukt om 9 procentpunten te winnen, kan de winst vóór belastingen volgens Citigroup stijgen met circa 5%. De analisten hanteren voor het aandeel een ‘neutral-advies’ met een koersdoel van 82 pence.

Citigroup heeft verder voor Standard Chartered een ‘buy-advies’ uitstaan met een koersdoel van 155 pence, terwijl voor HSBC het advies ‘neutral’ luidt met een koersdoel van 685 pence.

Sectorfavoriet

Van de Britse bankaandelen is op basis van de consensus Barclays het favoriete aandeel van analisten. Er staan in totaal 15 koop- en 8 houdadviezen uit, terwijl er slechts 1 verkoopadvies is afgegeven. De consensus is zodoende erg positief en behoort daarmee zelfs tot de meest gunstige van de gehele bancaire sector.

Barclays wordt op gepaste afstand gevolgd door HSBC . Hiervoor staan 9 koop- en 12 houdadviezen uit, terwijl ook hier slechts 1 analist een verkoopadvies heeft uitstaan.

Kijkende naar de koersdoelen van beide aandelen blijkt dat analisten ook hier meer opwaarts potentieel zien voor Barclays . Met een gemiddeld koersdoel van 298,18 pence rekenen analisten op een rendement van ruim 29%. Hieruit blijkt ook dat de analisten van Citigroup met hun koersdoel van 345 pence fors boven het gemiddelde zitten.

Voor HSBC bedraagt het gemiddeld koersdoel 715,50 pence, hetgeen resulteert in een verwacht rendement van 2,4%. Opvallend is dat Citigroup met zijn koersdoel van 685 pence hier duidelijk onder het gemiddelde zit.