AXA IM: Vier kansrijke thema’s voor 2023

Chris Iggo, CIO van AXA IM Core, heeft vier thema geïdentificeerd waarin beleggers op zoek naar extra rendement dit jaar hun tanden zouden moeten zetten.

De eerste is desinflatie. Daardoor kan er minder behoefte zijn aan extra renteverhogingen dan wat al is ingeprijsd. Op dit moment rekent de markt op 5% voor de fed funds rate, 3,25%-3,5% voor de depositorente van de Europese Centrale Bank en 4,5% voor de bankrente van de Bank of England.

“De consensusverwachtingen voor de inflatie in de meeste grote economieën en een aantal opkomende markten voor 2023 gaan uit van een daling ten opzichte van de gemiddelde inflatie in 2022. Doorgaans doen de markten het beter als de inflatie daalt. Dit blijkt al uit de marktbewegingen sinds afgelopen oktober”, zegt Iggo.

“Een verdere daling van de inflatie in de komende maanden zou een positieve aanjager moeten zijn voor het rendement op zowel obligaties als aandelen. Regimes waarin de inflatie op jaarbasis daalt, worden geassocieerd met de hoogste aandelenrendementen in de afgelopen decennia.”

Kwaliteitsgroeiaandelen

Het tweede thema is de ruimte voor een gedeeltelijk ommekeer in de gestegen reële obligatierentes. Lagere reële yields zouden positief moeten zijn voor obligatierendementen, maar ook voor de verdiscontering van de aandelenwinsten, waardoor de vooruitzichten voor met name kwaliteitsgroeiaandelen verbeteren.

Iggo: “Reële rentes hebben de neiging te stijgen wanneer de Fed het monetaire beleid verkrapt en te dalen wanneer de centrale bank draait. Dit was het geval in 2001-2002, 2009-2010 en 2019-2020. Tenzij de bezorgdheid over de Amerikaanse begrotingssituatie enorm toeneemt, is er geen reden om te verwachten dat de reële rentes niet opnieuw zullen dalen wanneer de Fed aangeeft niet verder te verkrappen.”

China

Het derde thema is de heropening van China, waardoor de consensus nu is om onderwogen Amerikaanse aandelen te zijn en overwogen China (met Europa als begunstigde van de toegenomen Chinese vraag). “Zowel wereldwijde als lokale Aziatische beleggers zullen waarschijnlijk hun blootstelling naar Chinese aandelen verhogen, wat de rally verder zal ondersteunen.”

Aan de vastrentende kant heeft de Aziatische kredietmarkt al geprofiteerd van meer optimisme over de Chinese groeivooruitzichten en de stabilisatie van de vastgoedsector, vervolgt de CIO. “Nu in dollar uitgegeven Aziatische investment grade-obligaties tussen de 5% en 6% opleveren, zullen beleggers in global credit en obligaties van opkomende markten waarschijnlijk ook hun allocatie naar de regio verhogen.”

Energietransitie

Het vierde thema dat Iggo noemt is de mogelijk hogere uitgaven aan de energietransitie. “In de VS houdt dit verband met de Inflation Reduction Act van de regering Joe Biden, die subsidies tot $465 miljard zal verstrekken voor investeringen in hernieuwbare energie, elektrische voertuigen, halfgeleiders en andere technologieën. De wet bepaalt ook dat veel ervan in de VS moet worden geproduceerd. De wet wordt gezien als protectionistisch en antiglobalistisch, maar de uitgaven die erdoor kunnen worden vrijgemaakt, zullen waarschijnlijk een belangrijk meerjarenthema zijn voor het Amerikaanse bedrijfsleven”, aldus Iggo.

“In de rest van de wereld zullen regeringen waarschijnlijk een soortgelijke interventionistische rol spelen om tegemoet te komen aan de noodzaak de CO2-emissiedoelstellingen te halen en te reageren op de toegenomen bezorgdheid over energie- en technologiezekerheid.”