De Silicon Valley Bank: de bankencrisis revisited? -

Door Sam Desimpel, Managing Partner Top Tier Access

Iedereen is ondertussen op de hoogte van de problemen met de Silicon Valley Bank in de VS. De beurzen worden bijzonder zenuwachtig, de toezichthouders en centrale banken liggen op vinkenslag en beleggers dumpen hun risicovolle posities. Hoe kijken we hier bij Top Tier Access tegenaan?

Financieel Armageddon?

Ten eerste de vraag die op ieders lippen brandt, zullen andere banken in soortgelijke problemen komen en staan we voor een financieel Armageddon?

Waarschijnlijk niet, is onze mening. Silicon Valley Bank was, vreemd genoeg, niet onderworpen aan de Bazel-regels, wat betekent dat ze meer risico's kon nemen en dat ook deed dan systeembanken zoals Citi, Goldman, Wells & Fargo, Deutsche en andere. Alle Belgische banken vallen trouwens onder de Basel III-regels, net als de meeste Europese banken. In België hebben we het Twin Peaks model waarbij de NBB en de FSMA samen zorgen voor het prudentieel toezicht.

Dit gezegd zijnde, de SVB is een strategische asset. Voor de Amerikaanse regering en de staat Californië gaat het niet alleen om een bank, maar om de gezondheid van hun geopolitieke strategische technologie-industrie.

Het zou niet absurd zijn om een federale of door de staat Californië gesteunde garantie te verstrekken, ook omdat de activa van SVB naar verluidt van hoge kwaliteit zijn.

Voor elke Amerikaanse bank (en geen enkele andere zal in de buurt van de SVB mogen komen, is mijn gevoel) is het ook een strategische troef. Van wat ik kan lezen, houden veel VC's en startups gewoon van SVB en hebben ze hun steun betuigd op sociale media. Wanneer heb je dat voor het laatst over een bank gehoord?

Voor de technologiesector als geheel is de SVB simpelweg onderdeel van de mix van hun succes. Het zou me niet verbazen als Apple of Alphabet niet een deel van hun cash aan het werk zouden zetten. Ze hebben waarschijnlijk altijd al een bank in portefeuille willen hebben. ​

Onze posities en blootstellingen

Bij Top Tier Access kiezen we altijd voor de fund managers die de handen uit de mouwen kunnen steken als het eens verkeerd gaat. Verleden weekend werden we nogmaals in onze keuze bevestigd.

Ik zou me vooral zorgen maken over Amerikaanse startups die al het geld dat ze hebben opgehaald alleen bij Silicon Valley Bank hebben gestald. Er zijn al berichten over startups die hun geblokkeerde banktegoeden tegen forse discounts verkopen, hoewel we geen idee hebben van het volume hier. G-Squared investeert niet in startende Amerikaanse bedrijven, dus hoewel mijn hart uitgaat naar de ondernemers, worden wij als investeerders niet getroffen. Het is echter goed mogelijk dat een aantal bedrijven in Buyout I en G-Squared op korte termijn cashproblemen krijgen en moeite hebben om de lonen te betalen. Op basis van de informatie waarover ik beschik en onze kennis van het profiel van de onderliggende portefeuillebedrijven zouden er echter geen levensbedreigende situaties mogen ontstaan.