Heineken ziet forse winstdaling

Woensdag presenteerde de Nederlandse bierbrouwer Heineken zijn cijfers over 2008. Het concern zag zijn winst met maar liefst 74% afnemen en heeft aangekondigd zich te gaan focussen op het verlagen van de schuld. Analisten zijn licht teleurgesteld over de gepubliceerde resultaten maar de consensus over het aandeel blijft vooralsnog licht positief.

Forse winstdaling
Heineken zag zijn winst in het afgelopen jaar met 74% dalen ten opzichte van het jaar daarvoor. De nettowinst kwam in 2008 uit op 209 miljoen euro, waar dit in 2007 nog 807 miljoen euro bedroeg. De omzet steeg van 11,2 miljard euro tot 14,3 miljard euro, wat vooral te danken is door de overname van de Britse brouwer Scottish & Newcastle. In april vorig jaar nam Heineken het concern samen met Carlsberg over.

De winst had te lijden onder een lager dan verwachte bijdrage uit recent overgenomen activiteiten, volumedalingen in de belangrijkste markten en eenmalige lasten ten 757 miljoen euro.

Heineken moest in 2008 een impairmentlasten nemen in Rusland (275 miljoen euro), India (200 miljoen euro) en het Verenigd Koninkrijk (51 miljoen euro). De financieringlasten stegen van 95 miljoen euro in 2007 tot 411 miljoen euro in 2008.

De overgenomen activiteiten hebben nog niet de doelstellingen gehaald die Heineken vooraf had gesteld. Waar Heineken vooraf ten doel had gesteld om een operationele marge te realiseren van 15,5%, bleek dit in werkelijkheid slechts 3% te bedragen. Door het verlagen van de kosten en het investeren in merken wil Heineken dit probleem gaan aanpakken.

Heineken stelt in een toelichting dat de neergang van de economie mogelijk significante risico’s met zich meedraagt. Ook de Deense concurrent Carlsberg wees hier deze morgen op. Heineken nam waar dat in een aantal markten de groei aan het einde van 2008 vertraagde. Waar de autonome consumptiegroei in het eerste halfjaar van 2008 nog 5,6% bedroeg, was dit in het tweede halfjaar nog maar 3,6%. Mede daarom is Heineken voorzichtig omtrent de ontwikkeling van de bierconsumptie. De bierbrouwer zag dat vooral Amerikanen en West-Europeanen minder bier consumeerden. Daarentegen stegen in Azië en Afrika de volumes met 12% en 21%.

De winst voor bijzondere posten en afschrijvingen op merken- en kantenportefeuilles (beia) daalde met 9,5% tot 1,01 miljard euro. In 2007 bedroeg de beia nog 1,1 miljard euro. Analisten hadden gerekend op een beia van 1,08 miljard euro.

Licht teleurstellend
Analisten waren licht teleurgesteld in de cijfers, zo ook Richard Withagen van SNS Securities. Withagen vindt met name de prestaties in West-Europa, en dan in het bijzonder de Britse Activiteiten, slechter dan hij had verwacht. De analist heeft op dit moment een houdadvies uitstaan met een koersdoel van 24 euro.

Bij de Britse zakenbank Royal Bank of Scotland vonden ze dat de cijfers er lang niet zo slecht uitzagen als waar de markt doorsnee op rekende. De zakenbank heeft een koopadvies uitstaan met een koersdoel van 30 euro.

De consensus voor het aandeel is op dit moment licht positief. Er staan voor het aandeel 14 koop-, 13 houd- en 6 verkoopadviezen uit. Dit beeld wordt ook geschetst als er wordt gekeken naar de laatste 10 adviezen. Hiervan zijn er 6 positief, 3 neutraal en 1 negatief. Analisten hadden reeds aan het einde van het vorige jaar hun koersdoelen aangepast en houden mede daarom de boot voorlopig af.