Smartphone fabrikant Xiaomi gaat naar de beurs

De Chinese smartphone fabrikant Xiaomi staat op het punt om naar de beurs te gaan in Hong Kong. De onderneming kan tot wel 100 miljard dollar waard worden op de beurs. Het bedrijf lijkt klaar te zijn om vanaf mei aanstaande al naar de beurs te gaan.

Xiaomi is op dit moment de nummer vier smartphone maker in China en nummer vijf wereldwijd. De onderneming heeft grootse doelen en is van plan om dit jaar naar de beurs te gaan. Volgens een nieuw rapport van de Hong Kong Economic Times is de onderneming klaar om vanaf mei een notering aan te vragen op de beurs van Hong Kong. Het rapport schat de waarde van Xiaomi op 65 miljard tot 75 miljard dollar. Eerdere rapporten suggereerde dat de smartphone fabrikant wel eens 100 miljard dollar waard kon zijn.

Xiaomi, Wie?

Xiaomi is een van de grote Chinese smartphone fabrikanten van nu. De onderneming werd in 2010 opgericht en maakt voordelige Android smartphones met een knipoog naar de Apple iPhones. Steeds vaker ziet telecomvergelijkingssite Telefoon.nl dat de aantrekkelijk geprijsde toestellen van de fabrikant in Nederland eindigen. De kwaliteit van de toestellen is in de afgelopen jaren flink toegenomen en het merk wordt actueler. Na jaren vooral de trends te hebben gevolgd lanceerde Xiaomi in 2016 de eerste full-screen smartphone. De Xiaomi Mi Mix verscheen toen met een groot 6,4 inch beeldscherm voorzien van zeer slanke randen rondom. Deze telefoon met een relatief compact ontwerp is de voorloper van de huidige full screen smartphone trend. In 2017 was het een van de eerste fabrikanten met een Snapdragon 835 aangedreven smartphone in Nederland, de Xiaomi Mi 6.

Het merk Xiaomi is in de laatste jaren flink gegroeid. De onderneming is de wereldwijde nummer vijf smartphone fabrikant. Het merk verkocht in 2017 ruim 91 miljoen smartphones. Het marktaandeel was vorig jaar 6,5 procent ten opzichte van 3,9 procent in 2016. De onderneming richt zich nog niet echt op Europa. Alleen in Spanje worden de toestellen officieel geïmporteerd. In Nederland kun je de telefoons al enkele jaren kopen en steeds vaker ook met een telefoon abonnement.

Waarde Xiaomi

In 2014 werd Xiaomi geschat op een waarde van ongeveer 45 miljard dollar. Met de beursgang kan de onderneming 100 miljard worden meldt Bloomberg vandaag. De Hong Kong Economic Times rapporteert echter 65 miljard tot 75 miljard. De daadwerkelijke waarde zal vanaf begin mei bekend kunnen worden. Want Xiaomi lijkt klaar voor de IPO vanaf mei dit jaar. De onderneming heeft afgelopen jaar het jaarlijkse omzet doel van 15 miljard dollar zelfs met 18 procent overschreden. De onderneming boekte afgelopen jaar een nettowinst van 1 miljard dollar. Dit jaar is de winstdoelstelling 2 miljard.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.