Google neemt Nest Labs over

Alphabet heeft 3,2 miljard dollar in cash neergeteld voor de overname van Nest Labs, een bedrijf dat thermostaten en rookdetectors maakt. De overname mag op het eerste zicht ongewoon lijken, maar verondersteld wordt dat het bedrijf dat als doelstelling heeft alle op de wereld beschikbare informatie te ordenen, een efficiënter gebruik van het stroomnetwerk nastreeft. Nesttechnologie is ook al aanwezig op Alphabet 's Androidtelefoons.

Alphabet investeerde eerder al 300 miljoen dollar in de zonnepanelensector; ook daar is een efficiënt elektriciteitsverbruik de sleutel tot een lagere consumptie.

Nest ontwikkelt thermostaten die automatisch de voorkeuren van hun eigenaar onthouden. Dat leidt tot een gemiddelde besparing op het energieverbruik van 20%. Verder verkoopt Nest ook rookdetectors.

Doch het is voornamelijk Nest Energy Services dat de aandacht van Alphabet trok. Dat bedrijf beheert partnerships tussen het bedrijf en stroomgenerators doorheen de VS. Bedrijven die massaal elektriciteit verbruiken, zoals Alphabet met zijn talrijke datacentra, hebben veel baat bij energiemanagement. Alphabet 's datacentra verbruiken samen continu zo’n 260 miljoen watt - dat is een kwart van de productie van een gemiddelde kerncentrale en genoeg om 200.000 gezinnen van stroom te voorzien.

Nest is het geesteskind van Tony Fadell, een man die bij Apple werkte en algemeen erkend wordt als de geestelijke vader van de iPod.

Bron: Express.be