Zon en wind zullen in 7 jaar een derde van de wereldwijde elektriciteit produceren

Bedrijven met groeipotentie in duurzame energieoplossingen

Auteur: Maxim Manturov, Head of Investment Research bij Freedom Finance Europe.

Wind en zonenergie

Het aandeel hernieuwbare energie blijft in Nederland toenemen. Volgens de cijfers van het CBS is het percentage in 2022 met 15 procent toegenomen. Door de sterke daling in aardgasverbruik neemt het aandeel van hernieuwbare energie in de totale energievraag toe. Eind maart 2023 werd er zelfs een record verbroken. In die week kwam 66 procent van alle in Nederland verbruikte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Met deze veelbelovende cijfers is hernieuwbare energie een aantrekkelijke optie om in te investeren. De volgende drie hernieuwbare energie aandelen staan op de aankooplijst van Freedom Finance Europe.

1. Array Technologies, Inc. (ARRY) is marktleider op het gebied van duurzame energieoplossingen en richt zich op het ontwerpen en produceren van zonnevolgsystemen voor grootschalige zonneprojecten. De producten van Array verhogen de energieproductie van zonnepanelen door ‘solar trackers’ die de beweging van de zon langs de hemel volgen. In het laatste financiële kwartaalrapport behaalde ARRY een positieve kasstroom van $ 41,9 miljoen, wat een marge is van 11,12 procent.

ARRY heeft een sterke positie in Noord-Amerika en breidt met succes wereldwijd uit. Het bedrijf richt zich actief op internationale markten met een aanzienlijk potentieel aan zonne-energie, zoals Europa, Azië en Australië. Door zijn geografische bereik te diversifiëren, krijgt ARRY meer omzetmogelijkheden en kan zijn afhankelijkheid van een enkele markt verminderen.

2. Enphase Energy (ENPH) heeft zich gevestigd als marktleider op het gebied van micro-omvormers met een wereldwijd marktaandeel van meer dan 50 procent en is daarmee een interessante optie om in te investeren. Het bedrijf levert micro-omvormersystemen voor de zonne-energiesector en heeft een technologische voorsprong in het efficiënter laten werken van zonne-installaties. De waardering van Enphase bevindt zich momenteel op een historisch laag niveau, waardoor het een aantrekkelijke investeringskeuze is, vooral in vergelijking met grote technologiebedrijven. Met een indrukwekkende groei op jaarbasis en solide brutomarges toont Enphase het potentieel voor succes op lange termijn en aanzienlijke rendementen in de snelgroeiende sector van hernieuwbare energie.

Enphase Energy heeft een samenwerking aangekondigd met het Duitse Enerix om het productportfolio in Europa uit te breiden. In het kader van de samenwerking zal Enerix Enphase-energiesystemen aanbieden die worden aangedreven door IQ-micro-omvormers en IQ-batterijen aan zijn netwerk van meer dan 100 franchisepartners in Duitsland en Oostenrijk. Vanaf het eerste kwartaal van 2023 zal Enerix, samen met zijn partner Flex in Roemenië, Enphase-micro-omvormers leveren aan de Europese markt.

Enphase heeft een aandeel van 86 procent in de wereldwijde micro-omvormersmarkt en domineert de zonne-energiemarkt in de VS. Enphase wint aan momentum door de snelgroeiende activiteiten op het gebied van energieopslagsystemen. Europa wordt gezien als de volgende groeimarkt van Enphase, waar de zendingen van het bedrijf waarschijnlijk zullen verviervoudigen in 2022-2025 en het marktaandeel zal verdubbelen tot 25 procent.

3. Sunnova Energy (NOVA) heeft een gunstige positie om groeikansen te verzilveren. Het is momenteel een van de grootste leveranciers van zonne-energie voor particulieren in de VS, met meer dan 309.000 klanten en 19,5 GW aan zonne-opwekking onder beheer vanaf het eerste kwartaal. NOVA heeft een versnelde groei doorgemaakt sinds de strategische overname van SunStreet in 2021. De omzet is onlangs met driedubbele cijfers gegroeid, waaronder in het eerste kwartaal, toen de omzet met 146 procent op jaarbasis toenam. De totale vraag bleef uitzonderlijk groot in het eerste kwartaal.

Kortom, de Amerikaanse markt voor zonne-energie ziet een enorme groei, met kansen om te verdubbelen in de komende vijf jaar.