Ablynx start klinisch onderzoek naar geneesmiddel tegen ontstekingsziekten

Het biotechbedrijf Ablynx heeft het klinisch onderzoek naar een potentieel geneesmiddel (ALX-0061) voor de behandeling van ontstekingsziekten zoals reuma of lupus. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. In een eerste fase wordt het product getest op een zeventigtal gezonde vrijwilligers. Daarbij wordt bekeken of het potentiële geneesmiddel veilig is en geen bijwerkingen heeft.

De resultaten worden tegen eind dit jaar verwacht. Ablynx sloot in september vorig jaar met de Amerikaanse groep AbbVie een wereldwijde licentieovereenkomst om het potentiële geneesmiddel te ontwikkelen en uiteindelijk te commercialiseren. Ablynx is daarbij verantwoordelijk voor de eerste twee fasen van het klinische onderzoek.

Indien die onderzoeken positieve resultaten opleveren, neemt AbbVie de verdere ontwikkeling van het product over. Daarbij zou AbbVie een licentie nemen op het potentiële geneesmiddel. Indien het product daadwerkelijk op de markt wordt gebracht, krijgt Ablynx uitzicht op tweecijferige royalty’s.

Bron: Express.be