Bang voor Google

Mathias Döpfner, de CEO van het Duitse mediaconglomeraat Axel Springer SE (dat onder andere Bild en Die Welt uitgeeft), publiceerde vorige week in de Frankfurter Allgemeine Zeitung een open brief aan Googlevoorzitter Eric Schmidt. In de brief legt Döpfner uit waarom hij bang is voor de zoekgigant, die volgens hem evolueert naar een “ongereguleerde superstaat”.

Alphabet bezit ’s werelds meest populaire zoekmachine, videoplatform, browser, e-maildienst en mobiel besturingssysteem, schrijft Döpfner. Alphabet heeft dan ook erg veel macht over mediaoutlets zoals Axel Springer , die voor hun internetverkeer en advertentie-inkomsten afhankelijk zijn van de zoekgigant. “Wij zijn bang van Alphabet ,” geeft Döpfner toe. Hij illustreert zijn angst voor het Googlemonopolie (in maart 2014 had Alphabet een aandeel van 90% in de zoekmachinemarkt) aan de hand van een recent voorval in een dochterbedrijf van Axel Springer : het internetverkeer naar de site van dat bedrijf (een concurrent van Alphabet ) daalde met 70% na een kleine wijziging in het zoekalgoritme van Alphabet .

Döpfner merkt op dat Springers relatie met Alphabet moeilijk nog dubbelzinniger kan: aan de ene kan is de Duitse mediagroep één van de aanklagers in een Europese antitrustzaak tegen Alphabet ; aan de andere kant heeft Springer er alle belang bij goede vriendjes met de zoekgigant te blijven omdat die over de bezoekersaantallen naar Springers vele internetinitiatieven beslist. Alphabet zet zijn eigen producten hoger dan de websites van de concurrentie en dat komt volgens Döpfner neer op “misbruik maken van haar dominante positie.” Hij verwondert er zich over dat de EU dit zakenmodel officieel goedkeurt en vraagt eurocommissaris Joaquin Almunia of hij echt de geschiedenis in wil gaan als 'de nagel in de doodskist in Europa's al wat gescleroseerde interneteconomie.'

Ook Facebookeigenaar Mark Zuckerberg wordt door Döpfner niet gespaard. Diens “als je niets te verbergen hebt, heb je ook niets te vrezen”-argument (overigens beaamd door Schmidt) klinkt volgens hem als een slagzin van “het hoofd van de Stasi.” Tot slot klaagt Döpfner ook de toekomstplannen van Alphabet aan. Vooral de klachten over antitrust- en privacywetten van stichter Larry Page en de interesse van het bedrijf in “seasteading”-initiatieven (ondernemersteden in internationale wateren) baren de Duitser grote zorgen: “Betekent dit dat Alphabet zich klaarmaakt om in een wettelijk vacuüm te opereren? Als een soort van superstaat?”

Bron: Express.be