Wist jij dat er in Nederland heel veel buren zijn die met elkaar in de clinch liggen over het recht van overpad? Dit is het recht dat mensen hebben die niet via hun eigen grond op hun eigen erf kunnen komen. Zij moeten dan bijvoorbeeld de oprit, of een deel van het erf van de buren gebruiken om toch bij hun eigendommen te komen. Dit kan jarenlang probleemloos voortgezet worden totdat de situatie ineens veranderd. Misschien hebben je buren hun woning verkocht en dreig jij je recht van overpad ineens kwijt te raken. Wat moet je in zo’n geval doen? Wij laten het je graag zien.
De beste manier om te voorkomen dat jij en jouw (nieuwe) buren met elkaar in conflict raken over het recht van overpad, is door te zorgen dat jullie je afspraken goed vastleggen. Het beste is om dit niet alleen met elkaar en op papier te doen, maar om dit ook te laten registreren bij een notaris. Dat kost geld, maar je voorkomt hiermee een hoop problemen. Bovendien zijn de afspraken dan ook gelijk bekend bij het kadaster waardoor je een hoop problemen kunt voorkomen. Wanneer het recht van overpad eenmaal vastgelegd wordt, weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Dit werkt ook zeker in je voordeel wanneer je ooit van plan bent om de woning te verkopen. Je biedt de kopers van je huis namelijk duidelijkheid en dat is precies wat kopers willen.
Het recht van overpad krijg je wanneer je niet via je eigen erf bij jouw eigendom kunt komen. Je buren moeten dan toegang tot jouw erf verlenen. De gebruiker en de eigenaar van het pad moeten zorgen dat de toegang altijd vrij is. Dat betekent dus ook dat je de toegangsweg niet mag gebruiken als een parkeerplaats voor je auto omdat je dan de weg blokkeert. Gebruiker en eigenaar van het pad moeten elkaar zo weinig mogelijk hinder bezorgen. Mocht er een keer onderhoud moeten worden uitgevoerd aan het pad, dan zijn zowel de gebruiker alsook de eigenaar van het pad verantwoordelijk voor de kosten. Wij raden je aan om regelmatig even te checken met de buurman of er nog irritaties zijn over het recht van overpad. Het is namelijk beter om te zorgen dat je kleine irritaties gelijk oplost, in plaats van dat je deze laat uitmonden in grote problemen.
Niet zelden lopen kwesties over het recht van overpad uit in grote ruzies. Daardoor kan de boel muurvast komen te zitten. Heb je in dit geval een rechtsbijstandsverzekering, dan kun je deze gebruiken om een jurist in de arm te nemen. Deze kan de situatie bekijken, je rechten en plichten onderzoeken alsook die van de tegenpartij. Door te kijken naar wat het recht over jullie situatie zegt, kunnen jullie hopelijk dit probleem tot een goed einde brengen.