Mérieux Developpement neemt een engagement van 20 miljoen Euro in Biobest

 

 

 
 

Persmededeling

 

Investering - Duurzame landbouw

 

 

Mérieux Developpement neemt een engagement van 20 miljoen Euro in Biobest, met als ambitie om van het bedrijf de nummer één te maken in natuurlijke oplossingen voor bestuiving en gewasbescherming met behulp biologische bestrijding

 

Lyon, 3 mei 2018 - Mérieux Développement kondigt aan dat het is ingestapt als aandeelhouder van Biobest. Biobest is een pionier in de bestuiving en in de biologische gewasbescherming. Deze investering, die kan oplopen tot 20 miljoen Euro , heeft als doel de groei van het bedrijf te versnellen en wil van Biobest de wereldleider maken in deze snel groeiende markt.

 

Minder chemische pesticiden, een hogere opbrengst en een betere kwaliteit : dat zijn grote uitdagingen die de voedselketen moet gaan waarmaken. 

 

Biobest werd opgericht in 1987 en is ondertussen een belangrijke speler geworden op wereldschaal met natuurlijke oplossingen voor bestuiving en gewasbescherming. De omzet groeide met meer dan 30 % in 2017. Het bedrijf heeft ondertussen 10 produktievestigingen, en meer dan 1000 medewerkers wereldwijd.

 

Biobest ontwikkelt en commercialiseert een bijzonder uitgebreid gamma aan producten en diensten en helpt zo tuinbouwers het gebruik van chemische pesticiden drastisch terug te dringen en tegelijkertijd de opbrengst en de kwaliteit van hun teelt te verhogen.

 

Het aanbod van Biobest dekt de behoeften van telers doorheen de hele teeltcyclus, en wordt aangepast in functie van de specifieke behoeften van de teler en zijn lokale teeltomstandigheden:

 

Voorkomen en behandelen van ziekten en plagen zonder chemische pesticiden, dit met behulp van nuttige insecten, mijten en nematoden, vallen en een reeks bio-pesticiden. Natuurlijke bestuiving met een aanbod van verschillende hommelsoorten en nesttypes, inclusief de Flying Doctors(R), een gepatenteerd nesttype waarbij hommels natuurlijke produkten kunnen verspreiden in het gewas.  

De markt biedt veel potentiëel en toont een jaarlijkse groei van meer dan 10 % maar blijft toch erg gefragmenteerd. Mérieux Developpement zal Biobest begeleiden bij zijn verdere internationale groei door gerichte acquisities, de uitbouw van commerciële filialen in Amerika en Azië en de uitbreiding van zijn aanbod aan produkten en diensten. Het zal hiertoe zijn kennis en zijn commerciëel en wetenschappelijk netwerk ter beschikking stellen.

 
« We zijn zeer verheugd met de intrede van Mérieux als aandeelhouder. We delen dezelfde ethische waarden, dezelfde kijk op verantwoord investeren en we hebben vooral eenzelfde visie op de lange termijn. Deze kapitaalverhoging past perfect binnen de ontwikkelingsstrategie van Biobest. Ze helpt ons onze groei te versnellen in de snel groeiende markt van de biologische bestrijding
Gaëtan Waucquez, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Biobest Groep NV.

 
« Het gebruik van biopesticiden en bestuivers ontwikkelt zich bijzonder snel, dit op vraag van de consument maar ook onder druk van de landbouwers zelf die hun eigen gezondheid en die van de mensen rondom hen willen beschermen. Onze instap in het kapitaal van Biobest is een uiting van onze wil om te investeren in de sector voeding met toegevoegde waarde, waarbij opbrengstverhoging, bescherming van het milieu en een preventieve aanpak van de gezondheid hand in hand gaan
Thierry Chignon, Senior Partner Merieux Developpment 
 
Over Biobest - www.biobestgroup.com

 

Biobest heeft zijn hoofdzetel in België en bekleedt een toonaangevende positie op het gebied van bestuiving en biologische bestrijding. Het bedrijf bereikt telers in meer dan 60 landen. Via dochterondernemingen heeft Biobest productie-infrastructuur, verkopers en technische adviseurs op strategische lokaties die toelaten wereldwijd efficiënte service te bieden. Verder zijn in tal van landen Biobest verdelers belangrijke partners om onze klanten te helpen hun economische en ecologische doelen waar te maken.
Biobest heeft als meerderheidsaandeelhouder Floridienne Group, een industriele groep actief in drie sectoren: luxevoedingsproducten, levenswetenschappen en chemie. Floridienne is beursgenoteerd op Euronext Brussel (ISIN BE 0003215143).

 

Over Mérieux Développement - www.merieux-developpement.com

Mérieux Développement investeert in groeikapitaal en innovatiefinanciering in de sectoren gezondheid en voeding. Mérieux Développement ondersteunt ondernemers en bedrijven, overal ter wereld, met producten en diensten die echte vooruitgang bieden. Het stelt zijn industriële ervaring en uitgebreid netwerk ter beschikking. Mérieux Développement is een filiaal van Institut Mérieux, dat momenteel meer dan 17 000 personen tewerkstelt en een geconsolideerde omzet realiseerde van meer dan 2,9 miljard € in 2017.