Hoe gaan ondernemers om met het tekort aan personeel in de horeca?

In veel sectoren kampen werkgevers met een groot tekort aan personeel. Eén daarvan is de horeca. Soms moeten zaken zelfs sluiten omdat er geen mensen zijn voor de keuken of in de bediening. Iedere horeca ondernemer wil graag zo klantvriendelijk mogelijk zijn en daar hoort ook bij dat je snel wordt geholpen. Dat lukt natuurlijk niet als het keukenpersoneel ook moet bedienen omdat er ‘op de vloer’ geen mensen beschikbaar zijn. Je kunt in dat geval wel proberen om met een slim kassasysteem bepaalde stappen over te slaan.

Direct bestellen via een scherm

Er zijn steeds meer restaurants die werken met een online bestelsysteem. De gasten hebben op hun tafeltje een scherm ter grootte van een tablet. Hier kan de bestelling op worden doorgegeven. Die gaat rechtstreeks naar de keuken en in geval van drankjes naar de bar. Het bedienend personeel kan dan direct gerechten en drankjes uitserveren. Het scherm beschikt vaak ook over een kassa systeem waar de gast direct kan afrekenen met pinpas, telefoon op creditcard. Op die manier verloopt de bediening meteen een stuk vlotter, ook als het druk is in de zaak. Je moet er wel rekening mee houden dat dit soort systemen storingen kunnen hebben en dat er gasten zijn die er niet mee overweg kunnen.

Leerlingen in de horeca

Horeca bedrijven die op zoek zijn naar personeel werken steeds vaker met onervaren krachten. Zij hebben nog geen ervaring in de horeca, maar hebben wel te kennen gegeven dat ze het werk snel willen leren. Nog steeds werken er veel studenten in bars, eethuizen en restaurants om hun studiebeurs mee aan te vullen. Zij zijn echter vaak overdag niet beschikbaar, zeker niet op werkdagen. Als jouw zaak dan wel geopend is moet je dus zoeken naar andere mogelijkheden om je gasten te bedienen. Sluiten is natuurlijk altijd de laatste optie, want dat kost omzet. Niet alleen als je dicht bent, maar ook op andere dagen omdat jouw gasten misschien elders een goed alternatief hebben gevonden en daarom maar helemaal niet meer terugkomen.

Laat je vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden

Wil je als eigenaar van een horeca-zaak optimale service bieden? Neem dan contact op met booq Solutions. Zij bieden verschillende systemen voor het snel en gemakkelijk verwerken van betalingen. Zo is de rij bij de bar vlak voor sluitingstijd snel weggewerkt. Met een digitaal kassasysteem kun je niet alleen je klant met verschillende opties laten betalen, maar je kunt er ook meteen het voorraadbeheer mee bijhouden. Alle bonnen worden meteen opgeslagen in de boekhouding zodat je nooit meer een betaling kwijt bent. Dat is wel zo fijn voor je boekhouder die alle bonnen moet controleren en verwerken voor je aangifte omzetbelasting. En bij een controle van de Belastingdienst van je boekhouding is het ook wel prettig als alle bonnen digitaal beschikbaar zijn in plaats van dat je ze allemaal uit ordners moet halen en op volgorde leggen.