De IT trends voor de komende jaren

Wie belegt in de techsector kan het beamen: het is een kunst om toekomstige ontwikkelingen tijdig te identificeren. Kleine techbedrijven zijn vaak overgewaardeerd en het zijn meestal de grotere bedrijven die relatief de meeste dividenden uitkeren. Toch kan een investering in een klein techbedrijf zeker de moeite lonen, althans indien het een mooie toekomst wordt toegedicht. Keulen en Aken zijn niet op een dag gebouwd, maar de eerste bouwstenen kunnen we al vroeg herkennen. Om het potentieel te (h)erkennen, moeten we ook de IT-sector op ons duimpje kennen. Hora est: hieronder volgen de vier aangekondigde IT trends voor de periode 2018-2020.

Ittrends

De Hybrid Cloud

Momenteel zijn nog steeds heel veel bedrijven niet overgestapt naar de cloud. Vaak liggen boekhoudkundige factoren aan de basis: fysieke hardware is immers nog steeds niet afgeschreven. Toch kunnen ook privacy- of beveiligingsoverwegingen aan de basis liggen. In de praktijk zullen dergelijke ondernemingen sneller de overstap maken naar een hybrid cloud dat de private cloud met de externe IT-omgeving combineert. Te ingewikkeld voor bedrijven om zelf te ontwikkelen, maar net daar schuilt het potentieel voor de techsector dat met kant-en-klare IT oplossingen kan komen.

Intelligente chatbots

Doorgedreven kunstmatige intelligentie mogen we tegen 2020 nog niet verwachten. Wel zullen reed bestaande functionaliteiten steeds intelligenter worden. Door deep learning te integreren in chatbots kunnen zij vandaag de dag reeds nauwkeurigheidspercentages van 95% of hoger bereiken. Verwacht wordt dat de komende jaren ook die laatste procentpunten een bevrijdende werking zullen hebben. Het is wachten op het eerste techbedrijf die de zogenoemde declarative conversation flow programming tools optimaal integreert in de bestaande chatbottechnologie.

Doorbraak van de blockchain

De blockchain kennen we tot op heden nog steeds voornamelijk omwille van het veelvuldig vergruisde Bitcoin. Toch heeft de decentraliserende en automatiserende werking van de blockchain ook heel wat mogelijkheden voor bedrijven. Zo kunnen zij via geprogrammeerde smart contracts zowel intern als extern bedrijfsprocessen automatiseren. Grote banken en verzekeringsbedrijven hebben al veelvuldig geëxperimenteerd met de mogelijkheden van de blockchain en erkennen het potentieel. Het blijft echter wachten op een aanbieder die de twijfels doet wegnemen en met een overkoepelende blockchain verschillende geautomatiseerde deeleconomieën met elkaar kan laten integreren. Er zijn steeds meer signalen dat zo’n doorbraak op komst is. Worden ze nadien ook omgezet in praktische kant-en-klare systemen voor bedrijven? Dan wordt het vast een van de grootste doorbraken op IT-vlak. Of 2020 realistisch is? Laten we alvast hopen van wel.

Industrial Internet of Things

De Internet of Things heeft intussen zijn doorbraak gemaakt. Alphabet Home en Amazon Alexa zijn slechts enkele voorbeelden van succesvolle producten die op die manier de consumentenmarkt wisten te veroveren. Tijd voor de industriële sector. Ook in Nederland wordt sterk ingezet op IIoT of Smart Industry. Hierbij hoopt men de diverse machines en apparaten informatie met elkaar te laten delen om het productieproces geautomatiseerd in te laten grijpen. De blockchain en smart contracts daaraan verbinden, lijkt momenteel nog te veel van het goede te zijn. Maar niemand twijfelt eraan dat IIoT een van de belangrijkste IT trends voor de komende jaren worden zal.