Na het verlagen van de subsidie en het annuleren van de verplichting op hybride warmtepompen bij vervanging van cv-ketels is er eindelijk positief nieuws. Lange tijd was het ook onzeker of het Nationaal Warmtefonds ook na 2025 nog voldoende middelen had om leningen uit te geven. Goed nieuws dus dat het kabinet 750 miljoen euro extra wil investeren in het Warmtefonds.
Met behulp van het Warmtefonds kunnen huiseigenaren duurzame maatregelen aanschaffen via een lening en de investering zo over een langere periode uitsmeren. De besparing, die bij een hybride warmtepomp kan oplopen tot 1.000 euro per jaar, kunnen huiseigenaren vervolgens direct gebruiken om de lening bij het Warmtefonds af te lossen. Zo wordt de aanschaf een stuk laagdrempeliger. De aanvraag zelf is alleen nog een flinke hobbel, horen wij van onze klanten.
Ondanks de verlaging van de subsidies in 2025 tonen nog veel mensen interesse in onder andere warmtepompen. De aanschafprijs vormt voor veel mensen nog een grote barrière. Dit komt vooral doordat mensen de subsidie pas na volledige betaling van de installatie kunnen aanvragen. Voor veel huishoudens is dat een flinke financiële drempel. De verlaging van de subsidie heeft deze drempel alleen maar groter gemaakt. Met het oog op de klimaatdoelen in 2030 is het extra budget voor het Warmtefonds daarom positief nieuws.
Onze klanten vertellen ons echter dat het aanvragen van deze lening niet altijd gemakkelijk is. Klanten moeten veel informatie over hun inkomen en vaste lasten invullen, die ze niet altijd paraat hebben. Hierdoor haken mensen af voor wie het Warmtefonds een mooie oplossing zou zijn. Aangezien verschillende instanties al over veel van de gevraagde informatie beschikken, zou het mooi zijn als deze informatie vooraf is ingevuld. Zo daalt de drempel verder en wordt verduurzamen voor een nog grotere groep aantrekkelijker.
Bijdrage door Sander Wapperom, DeWarmte