Een verruiming van de online advertentiemogelijkheden voor Ster, zoals voorgesteld in Den Haag, dreigt de markt ernstig te verstoren. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Station10 in opdracht van Talpa Network. De conclusie is helder: extra reclamemogelijkheden voor Ster zal desastreus zijn voor bestaande mediabedrijven die grotendeels afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten.
Als de nieuwe plannen van de overheid en de NPO doorgaan mag Ster straks, naast radio- en tv-reclame, ook in de online videomarkt concurreren met Nederlandse mediabedrijven. Deze eventuele verruiming van de online-mogelijkheden bij Ster zal grote gevolgen hebben, blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Station10.
- Als Ster €50 miljoen omzet pakt uit online-video, dan verliezen andere broadcasters als Talpa Network tot 88% van hun online inkomsten;
- Als de plannen doorgaan worden niet alleen broadcasters geraakt, ook publishers zien hun omzet dalen met gemiddeld 36%;
- Bij verruiming van de online-advertentiemogelijkheden voor Ster, gaan de commerciële partijen de steeds hogere kosten van het publieke bestel betalen - met bezuinigingen als resultaat.
Joost Brakel, CEO van Talpa Network: "De publieke omroep wordt al met bijna een miljard euro belastinggeld gefinancierd. Als Ster straks ook online mag concurreren, raken commerciële partijen nóg verder op achterstand. En minder inkomsten betekent ook minder investeringen in Nederlandse content, journalistiek én innovatie."
Talpa Network heeft het Station10-rapport vandaag aangeboden aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, met het verzoek om de inzichten mee te nemen in de besluitvorming richting de Tweede Kamer.
Brakel: “We merkten dat het debat vooral gevoerd wordt vanuit het perspectief van de publieke omroep. Maar dit Kamerbesluit is ook bepalend voor de toekomst van commerciële spelers zoals wij en voor de sector als geheel” hij vervolgt. “We vinden het daarom cruciaal dat alle perspectieven worden meegenomen. De impactanalyse van OCW, het onderzoek van NDP én onze eigen analyse bieden samen een volledig beeld waarmee de Kamer een goed afgewogen besluit kan nemen.”