Eindvonnis geschil Wilhelminasluis biedt ruimte voor herstart

Gezamenlijk persbericht provincie Noord-Holland en Heijmans

Bouwbedrijf Heijmans heeft recht op een extra vergoeding van € 8 miljoen van de provincie Noord-Holland voor de uitvoering van een duurder ontwerp van de Wilhelminasluis in Zaandam. Dat oordeelt de Raad van Arbitrage voor de Bouw (RvA) in het eindvonnis in het geschil over het project. De vergoeding is aanmerkelijk lager dan het oorspronkelijke bedrag dat het bouwbedrijf claimde. Eerder kende de RvA aan de provincie al het recht toe om bij Heijmans een boete te innen van € 2,7 miljoen vanwege de vertraging die in de uitvoering ontstond. Op basis van het vonnis willen beide partijen zo snel mogelijk in gesprek over de uitspraak en de mogelijke herstart van het project.
 
Over de technische uitvoering en planning van het project ontstond in 2014 verschil van inzicht. Nadat onderlinge gesprekken over onder meer ontwerp, voortgang en de bijbehorende kosten niet tot het gewenste resultaat leidden, werd besloten de kwestie voor te leggen aan de RvA. In oktober 2017 sprak de RvA een tussenvonnis uit. Hierin oordeelde ze dat een aangepast ontwerp 'een onvoorzienbare omstandigheid' was, een situatie die niemand kan voorzien en waar beide partijen dus geen schuld aan droegen. Het risico van een dergelijke onvoorzienbare omstandigheid ligt echter wettelijke gezien bij de opdrachtgever. De RvA stelde daarom dat Heijmans recht had op een kostenvergoeding van de provincie en een langere bouwtijd. Op 17 april 2018 boog de RvA zich over deze claim, waarna ze tot bovenstaande uitspraak kwam.
 
De uitspraak biedt partijen voldoende perspectief om definitieve afspraken te kunnen maken over extra kosten en planningsconsequenties. Na het afronden van deze afspraken, zullen de uitvoeringswerkzaamheden worden hervat, en wordt het project gezamenlijk afgerond.
 
Met de vergoeding die Heijmans ontvangt, als gevolg van deze uitspraak, blijven de financiële consequenties binnen de eerder aangegeven negatieve kant van de bandbreedte (zie jaarverslag 2017, artikel 6.29). De exacte hoogte hiervan hangt af van nog te maken afspraken met de provincie. Heijmans komt hier op terug tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers in augustus 2018.

Over Heijmans Heijmans is een beursgenoteerde onderneming die activiteiten in vastgoed, woningbouw, utiliteit en infra combineert in de werkgebieden Wonen, Werken en Verbinden. Door te sturen op voortdurende kwaliteitsverbetering, innovatie en integraliteit realiseren we toegevoegde waarde voor onze klanten. Heijmans realiseert projecten voor woonconsumenten, bedrijven en overheden en bouwt samen met hen aan de ruimtelijke contouren van morgen. Voor meer informatie, kijk op www.heijmans.nl.

 

Voor meer informatie / niet voor publicatie:

Pers
Rik Hammer
Communicatie
+31 73 543 52 17
rhammer@heijmans.nl

Analisten
Guido Peters
Investor Relations
+ 31 73 543 52 17
gpeters@heijmans.nl

Provincie Noord-Holland
Fabian Paardekooper 
Woordvoerder
+ 31 (0)6 1860 9344
paardekoopef@noord-holland.nl

Bijlage