Energie besparen met je bedrijf: 7 tips

Het ontgaat niemand meer dat we zuiniger moeten zijn op ons klimaat. Wij consumeren zo’n groot deel van de beschikbare bronnen op de aarde dat er tekorten ontstaan. Daarnaast richt ons gedrag schade aan in de natuur. Een goede manier om je bijdrage te leveren aan een betere wereld is energie besparen met je bedrijf. Bovendien scheelt het jaarlijks behoorlijk in de kosten.

Energiebesparen

Tip 1: Energie besparen begint bij jezelf

Als werkende Nederlander maak je veel weloverwogen keuzes. Net als dat beleggen een keuze voor de lange termijn is, geldt dat ook voor energie besparen. Als je zelf begint met het besparen op energie heeft dat ook effect op anderen. Begin daarom bij jezelf met nadenken of hetgeen je uitvoert, misschien ook energiezuiniger kan.

Tip 2: Energiezuinig ben je samen

Uiteraard kun je als individu geen grote stappen maken in het energie besparen. Maar als je dit oppakt met je eigen sociale kringen, heeft dit al veel grotere gevolgen. Maak afspraken met je collega’s over wat jullie kunnen doen om zuiniger te zijn met energie. Denk aan minder printen, besparen of verwarming of airco en nog veel meer.

Tip 3: Stookkosten verminderen

De ene mens is de andere niet, dit geldt ook voor temperatuur. Terwijl de één het koud heeft, vindt de ander het prima. Vaak staat er een verwarming aan, terwijl er in dezelfde ruimte iemand het raam openzet omdat deze het te warm vindt. Verminder je stookkosten door een temperatuur in te stellen waar iedereen zich in kan vinden.

Tip 4: Vergeet isolatie niet

Uiteraard kun je meer doen om te besparen op stookkosten. Vergeet vooral de isolatie niet. Veel panden zijn nog lang niet geoptimaliseerd voor een effectieve temperatuurbeheersing. Verhoog de isolatiewaarde van je pand met hoogrendementsglas, vloer-, muur- en dakisolatie.

Tip 5: Energiebron aanpassen

Neem ook eens je energiecontract onder de loep. Vaak kun je besparen door over te stappen naar een andere leverancier. Ga je bijvoorbeeld over op energie van Nuon, dan krijg je niet alleen een passende aanbieding, maar je kunt ook wat aan de energiebron doen. Stroomleveranciers gaan steeds meer over op stroom uit groene energiebronnen.

Tip 6: Doe wat aan energieverslinders

Naast het aanpassen van je gedrag en de bron van energie kun je ook veel besparen op de energie van apparatuur. Veel apparaten staan altijd ingeschakeld omdat dit noodzakelijk is, maar nog meer apparaten hoeven niet altijd aan te staan. Nieuwe apparatuur kent vaak een standby modus, maar dit zijn de bekende sluipverbruikers. Probeer apparaten zoveel mogelijk uit te zetten wanneer dit kan en vervang verouderde apparaten voor duurzame varianten.

Tip 7: Warm water gebruik aanpassen

Voor de meest uiteenlopende zaken wordt gebruik gemaakt van warm water. Ook voor industrieel gebruik wordt veel warm water gebruikt. Dit zorgt echter voor hoge kosten omdat er energie nodig is voor het verwarmen. Je kunt water ook verwarmen door het op zonnige dagen rond te pompen via leidingen op het dak. Of een zonneboiler die het water op temperatuur brengt en houdt.

Energie besparen met je bedrijf is een kwestie van gezamenlijk nadenken over de gewoonten. Door te besparen bespaar je aanzienlijk op de energiekosten die je jaarlijks maakt. Bovendien werk energie besparen ontlastend voor klimaat en milieu.