COIL : OMZET VAN HET 1e KWARTAAL VAN 2018

OMZET VAN HET 1e KWARTAAL VAN 2018

Brussel 19 juli 2018 (17:45 uur) - COIL, wereldleider op gebied van aluminiumanodisatie maakt zijn omzet bekend voor het eerste halfjaar van 2018.

De eerste helft werd gekenmerkt door een ongekende volatiliteit van de aluminiumprijzen. In december 2017 steeg de aluminiumprijs in slechts twee weken tijd met 14% om eind maart terug te keren naar het vorige niveau en in de eerste helft van april weer met 32% te stijgen. De aluminiumprijs is momenteel 8% hoger dan de prijs van december 2017.

In het algemeen heeft deze prijsvolatiliteit geen rechtstreekse invloed op de resultaten van COIL, aangezien de onderneming geen metaal koopt of verkoopt dat zij verwerkt in het kader van haar onderaannemingsactiviteiten. In het kader van haar "project business" worden de metaalaankopen volledig ingedekt op het ogenblik dat de bestelling wordt geplaatst. Ten slotte heeft deze situatie geen invloed op de prijzen van de Vennootschap.

Daarenboven heeft deze volatiliteit een beperkte invloed op de onderliggende vraag naar aluminium, aangezien eindgebruikers metaal blijven kopen om aan de vraag op de eindmarkt te voldoen en concurrerende materialen (behalve staal) aanzienlijk duurder zijn.

Anderzijds heeft de hoge prijsvolatiliteit een effect op de winstgevendheid van de industriële gebruikers van aluminium en heeft ze een aanzienlijke invloed op hun aankoop- en indekkingsstrategieën op korte termijn, in het bijzonder die van de metaaldistributeurs. Deze situatie resulteerde in een voorraadvermindering in de eerste helft van 2018, voornamelijk geconcentreerd in het eerste kwartaal, aangezien de verdelers hun voorraden vanaf het tweede kwartaal moesten aanvullen wegens de onderliggende vraag naar continu-anodisatie, die gunstig was.

In die context heeft COIL over het eerste halfjaar 2018 een omzet gerealiseerd van 12,1 mln. €, een daling met 15,5 % in vergelijking met het eerste halfjaar 2017, deze daling werd volledig in het eerste kwartaal opgetekend. De verkoop van anodisatiediensten (11,0 mln. € op 30 juni 2018) daalt met 13,7% in vergelijking met het eerste semester van 2017, maar blijft stabiel in het tweede kwartaal van 2018.

De volatiliteit van de aluminiumprijzen had ook een effect op korte termijn op de "Projecten"-business  De verkoop van gebundelde aanbiedingen (anodisatie, inclusief metalen) bedroeg 1,1 mln. €, een daling in vergelijking met het hoge cijfer van de eerste jaarhelft van 2017; ze vertegenwoordigden 9,2% van de omzet op 30 juni 2018, tegenover 11,2% een jaar eerder. Het tweede kwartaal laat echter een sterk herstel zien in het aantal project aanvragen.

Op industrieel vlak heeft COIL de opstart van zijn twee nieuwe productielijnen in België en Duitsland ondersteund, wat naar verwachting zal worden weerspiegeld in bepaalde gerelateerde kosten. De nieuwe geautomatiseerde anodisatielijn voor serieproductie, die gebaseerd is op het nieuwe Aloxide® -procedé, werd in het begin van het boekjaar in België geopend. De nieuwe continu-anodisatielijn 6 in Duitsland hervat geleidelijk de productie van lijn 3 in België met de bedoeling eind september volledig operationeel te zijn.

Rekening houdend met het huidige orderboek verwacht COIL voor de tweede jaarhelft een terugkeer naar een normale gang van zaken. Met de ontwikkeling van zijn nieuwe Aloxide® -activiteit en de opbrengst van zijn investering in lijn 6 blijven de vooruitzichten van COIL uitstekend.

Volgende afspraak: Resultaten eerste halfjaar 2018 op dinsdag 2 oktober 2018 na het sluiten van de Beurs .

COIL is de grootste anodiseur ter wereld voor de bouw- en industriesectoren.

 

Anodisatie is een elektrochemisch procedé (elektrolyse) dat op de oppervlakte van het aluminium een natuurlijke oxidelaag aanbrengt die beschermt en die kan worden gekleurd. Dit zorgt voor een buitengewone weerstand tegen corrosie en verhoogt de functionele kwaliteiten van het metaal.

 

Anodisatie beschermt alle natuurlijke en ecologische eigenschappen van aluminium. Het metaal behoudt zijn uitstekende verhouding sterkte/gewicht, zijn niet-magnetische eigenschappen, zijn uitzonderlijke weerstand tegen corrosie en zijn hoge recycleerbaarheid.

 

Geanodiseerd aluminium wordt gebruikt in verschillende soorten toepassingen: architectuur, design, industrie of auto's. 
Euronext Growth Paris
Isin: BE0160342011 - ALCOI
Reuters: ALCOI.PA
Bloomberg : ALCOI:EN
www.coil.be


COIL
Tim Hutton
Gedelegeerd bestuurder
tim.hutton@coil.be
Tel: +32 (0)11 88 01 88

 

CALYPTUS
Cyril Combe
cyril.combe@calyptus.net
Tel.: +33 (0)1 53 65 68 68

Bijlage