Zo werkt het afsluiten van een hypotheek

Het afsluiten van een hypotheek is een activiteit die de nodige aandacht vereist. Een hypotheek heeft onder andere veel invloed op de maandelijkse lasten en daarom wil je tot de beste voorwaarden komen voor jouw situatie. Er zijn verschillende hypotheekvormen die vaak worden gekozen, maar jouw persoonlijke situatie is bepalend voor de hypotheekkeuze. Laat je daarom goed adviseren om tot de beste optie te komen. Het afsluiten van een hypotheek vereist enkele stappen die in dit artikel worden toegelicht.

Hypotheekafsluiten

Wat komt er kijken bij het afsluiten van een hypotheek?

Een hypotheek sluit je af om een huis te kunnen bekostigen. Voordat je op huizenjacht gaat, is het handig om te oriënteren in welke categorie je eigenlijk kunt kopen. Er wordt daarom een berekening gemaakt op basis van het (gezins)inkomen, zodat je ook meteen op de hoogte bent van de toekomstige maandelijkse lasten. Het gaat hierbij om een indicatie, zodat er een inschatting gemaakt kan worden wat de mogelijkheden voor een hypotheek kunnen zijn. Pin je hier niet op vast, want de voorwaarden kunnen uiteraard wijzigen in de tussentijd. Ontvang advies van een hypotheekadviseur om jouw situatie in kaart te brengen. Tijdens dit gesprek bespreek je met elkaar of je het huis kunt financieren, welke hypotheekvorm goed aansluit en welke verzekeringen relevant zijn.

Wist je dat…

Je een bestaande lening kunt oversluiten zodat je geld kunt besparen? Een lening oversluiten is een aanrader wanneer je kunt profiteren van een lage rente. Ook een lopende hypotheek oversluiten behoort tot de mogelijkheden. Wanneer de rentevaste periode van jouw hypotheek op korte termijn afloopt, is het gunstig om te oriënteren welke hypotheek goed aansluit bij jouw huidige situatie. De kans is groot dat je kunt besparen op de maandelijkse lasten, door een hypotheek vast te leggen tegen gunstige voorwaarden. Denk daarbij aan een aantrekkelijke rente. Een hypotheek oversluiten kan zorgen voor besparingen, daarbij moet worden gekeken of de renteboete lager is dan dat het oversluiten daadwerkelijk oplevert. Is dat het geval? Dan is het oversluiten van de hypotheek een aanrader. Laat je goed adviseren bij het maken van deze keuze.

Populaire hypotheekvormen om uit te kiezen

Er zijn verschillende hypotheekvormen die veel worden gekozen in Nederland. Er wordt relatief veel gekozen voor de annuïteitenhypotheek. Je betaalt tijdens de looptijd rente en lost af, waarbij de netto maandlasten stijgen. Bij de lineaire hypotheek betaal je tijdens de looptijd rente en los je af. De netto maandlasten dalen bij deze hypotheekvorm. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je tijdens de looptijd alleen rente. De verschillen tussen deze hypotheekvormen zitten voornamelijk in de manier waarop er wordt afgelost. Vraag om vrijblijvend advies bij het maken van de keuze die aansluit bij jouw persoonlijke situatie. Met een expert kies je de hypotheekvorm die het beste past bij jouw woonwensen.