Bitcoin ETF: een doorslag voor bitcoin?

De SEC beslist snel of het mogelijk is om te handelen in ETF ’s op bitcoin. SEC is Amerikaans en staat voor Securities and Exchanges Commission. Bij veel beleggers is de cryptocurrency bitcoin erg populair.

Mocht de ETF worden goedgekeurd, dan is dit een goede, nieuwe ontwikkeling voor liefhebbers van bitcoin en blockchain. Zo kunnen grote, institutionele investeerders ook in bitcoin en andere cryptomunten beleggen. De komende maanden staan dan ook in het teken van het accepteren of weigeren van de bitcoin ETF als beleggingsinstrument.

Bitcoin ETF als belegging

Een bitcoin ETF is een beleggingsinstrument. Met deze ETF kunnen investeerders speculeren op de koers van bitcoin, zonder zelf bitcoin in bezit te hoeven hebben. Dit zorgt ervoor dat beleggers niet per se de technische kennis nodig hebben om met bitcoin aan de slag te gaan. Iedereen verwacht dat deze beslissing van grote invloed zal zijn op de prijs van bitcoin, maar ook op die van andere munten zoals Ethereum.

Er lopen verschillende aanvragen

De SEC heeft van verschillende handelsplatformen meerdere aanvragen voor een ETF op bitcoin ontvangen. De eerste deadline voor een beslissing op een van de grootste aanvragen is al over X dagen, op 23 augustus.

In september staan er nog meer aanvragen van handelsplatformen ter goedkeuring op de planning. De deadline van een ETF -aanvraag van het bedrijf Graniteshares staat gepland op 15 september. Zes dagen later volgt een uitspraak over het fonds van Direxion’s four. Laatstgenoemde is in eerste instantie al op 4 januari ingediend.

Uitstel is mogelijk

De SEC kan er namelijk voor kiezen om de uitspraak of een aanvraag goed- of afgekeurd wordt uit te stellen. Het Amerikaanse Federaal Register geeft de SEC ademruimte door te stellen dat zij ervoor mogen kiezen om de deadline met 45 dagen op te schuiven.

Hebben zij hierna geen definitieve beslissing genomen? Dan heeft de SEC nog 240 dagen om een beslissing te publiceren in het Federaal Register. Omdat verschillende aanvragen al in januari zijn ingediend, verlopen er nu een aantal deadlines. De SEC beslist dus in augustus en september over een aantal ETF ’s.

Wat is de invloed op de koers?

Beslist de SEC dat een bitcoin ETF geaccepteerd wordt? Dan kan dit van grote invloed zijn op de bitcoin koers . Als voorbeeld: in 2017 kwamen bitcoin futures op de markt, niet lang daarna schoot de koers omhoog. De koers steeg toen van zevenduizend dollar per bitcoin naar twintigduizend dollar per bitcoin in een tijdsbestek van twee maanden. Helaas volgde hierna wel weer een correctie.

Op dit moment lijkt de koers van bitcoin enigszins gestabiliseerd. De waarde schommelt al een tijdje rond de zesduizend dollar. Worden bitcoin ETF ’s goedgekeurd? Dan kan dit voor een grote impuls op de koers zorgen. Het kan verschillende nieuwe investeerders overhalen om ook in te stappen in de cryptomarkt.