Nieuwe beleggingsvorm

Het beleggen in indexproducten heeft de laatste 15 jaar een enorme opmars gemaakt. Een indexproduct (ook wel een Exchange Traded Fund , ofwel ETF genoemd) is niets anders dan een mandje met aandelen op een onderliggende index of sector. Zo betreft een AEX -index tracker alle aandelen van de AEX -index. Het grote voordeel van een ETF is de spreiding. Doordat er niet een select aantal aandelen gekocht wordt (het stockpicking) maar gelijk allemaal is er doorgaans een hele forse spreiding. Het beleggen in ETF ’s wordt ook wel passief beleggen genoemd want er wordt simpelweg passief een index of sector gevolgd en verder niets.

De enorme spreiding die een ETF heeft legt de belegger meestal geen windeieren. Er zijn talloos veel voorbeelden bekend dat het maken van actieve keuzes voor een select aantal aandelen de volatiliteit van een aandelenportefeuille fors hoger zet. Stel dat u in 5 aandelen belegt en 1 aandeel gaat naar 0 euro. Dan heeft u voor uw portefeuille een daling van 20% te pakken (1/5 aandelen). Dit is praktisch niet meer corrigeerbaar. Stel dat u aandelen heeft dan is de effectieve daling maar 1/20e dus 5 procent.

Lagere kosten ETF ’s

Verder zijn ook de kosten van de meeste ETF ’s vele malen lager dan de actieve producten zoals de beleggingsfondsen. Eigenlijk is het heel opvallend want historisch gezien deden de meeste ETF ’s het fors beter dan de actieve beleggingsfondsen terwijl de belegger daar juist ook nog eens veel meer geld aan kwijt is. Bekende aanbieders van ETF ’s zijn o.a. Think ETF ’s en Besmartib.nl.