Het voorspellen van de cryptovalutakoers, kan dat wel?

De experts op de financiële markten hebben tal van manieren om koersvoorspellingen te doen. De technische en historische analyse bijvoorbeeld, waarbij economische en politieke factoren een grote rol spelen. Het juist kunnen voorspellen van de koersontwikkelingen op de aandelen of effecten in uw portefeuille kan zorgen voor een interessant rendement. Maar wat gebeurt er wanneer er gekeken wordt naar de financiële instrumenten die niet zo gemakkelijk te doorzien zijn, zoals de cryptovaluta? Het decentrale karakter van deze munten maakt het veel lastiger om voorspellingen te doen. Of toch niet?

Bitcoinkoers
Bron: Pixabay

De wet van vraag en aanbod en de achtergrond van de munten

Aandelen zijn eigendomsbewijzen van een onderneming, fiatgeld is een munteenheid en verhoudt zich tot de economische situatie van een land met het oog op de import en export. In welk plaatje passen de cryptovaluta? Eigenlijk is dit een compleet andere markt waarbij de wet van vraag en aanbod vrij spel heeft tot op bepaalde hoogte. Een decentrale blockchaintechnologie én cryptomunt zijn namelijk niet verbonden aan een bedrijf, overheid of organisatie. Toch zijn er wél manieren om een voorspelling te doen over bijvoorbeeld de Bitcoins koers op de lange termijn

Om een voorspelling te doen over het koersverloop van cryptovaluta moet eerst gekeken worden waar de vraag op gebaseerd is. In nagenoeg alle gevallen (met uitzondering van de Dogecoin) gaat het hier om problemen die er zijn met de huidige betalingsopties die er zijn. Die zijn te traag, ondoorzichtig of te duur. Wanneer een cryptomunt met achterliggende technologie dit probleem aanpakt (zoals in het geval van Ripple en Bitcoin), dan zorgt dit voor een directe vraag.

Het aanbod en de samenwerkingen

Bitcoinprijs
Bron: Pixabay

Twee andere factoren die een grote rol van betekenis spelen, zijn de samenwerkingen die aangegaan zijn en het aantal munten dat in omloop gebracht wordt. Het aantal Bitcoins dat op de markt gebracht wordt, is vastgesteld. Dit is uiteraard een veel beter uitgangspunt dan het geval is bij munten zoals Dogecoin, die oneindig bijgemaakt kunnen worden (dit zorgt immers voor inflatie). Kijkt u ook naar welke bedrijven de technologie of toepassingen willen gebruiken, dan kunt u een goede inschatting maken over de levensvatbaarheid van een bepaalde cryptomunt. Hoe sterker de samenwerkingen, hoe beperkter het aanbod en hoe beter de blockchaintechnologie een probleem oplost, hoe beter de toekomst eruitziet voor de munten en uiteraard daarmee ook de koerswaarde in de toekomst.

Wat betekent dit concreet voor de Bitcoin?

De enorme volatiliteit van de koers van de Bitcoin lijkt inmiddels voorbij. Het is dé eerste cryptomunt en is een belangrijke indicator geworden voor de digitale geldmarkt. De kans is bijzonder groot dat de waarde in de toekomst zal stijgen. Analisten voorspellen een waarde tussen de $ 10.000 en $ 50.000. In hoeverre de Bitcoin dit waar gaat maken is echter nog de vraag aangezien er veel altcoins op de markt gekomen zijn die een sterke concurrentiepositie in kunnen nemen wanneer zij de community overtuigd hebben. Reden genoeg om deze markt met een scherp oog in de gaten te houden.