3 tips als je een merk internationaal gaat registreren

Als je een merk wilt registreren, dan kan dat in de Benelux, EU en internationaal. Omdat er intussen zo ontzettend veel merken zijn, is het super lastig om een merk te vinden dat leuk is, past bij je bedrijf én te beschermen is. Daarom hebben we eerder een artikel geschreven over het bedenken van een sterk merk, maar er is meer waar je rekening mee moet houden.

Zo werkt een merkregistratie in Europa al heel anders dan in de Benelux, dus laat staan waar je rekening mee moet houden als je de stap naar de USA of Japan maakt. Merkengemachtigde Maarten Koolen van JUMP Trademarks geeft drie tips, zodat je geen fouten maakt als je de grens over gaat.

1. Onderzoek of je merk beschikbaar is

Misschien een open deur, want als je een bedrijf gaat beginnen Alphabet je je natuurlijk suf of jouw naam niet door iemand anders wordt gebruikt. En als je een stapje verder bent, kijk je natuurlijk ook even in het handelsregister van de KvK. Ready to go toch als je dan niets hebt gevonden? Nou, niet precies. Met de handelsnaam krijg je namelijk maar heel beperkte bescherming in jouw eigen regio en branche. Je moet ook in het officiële merkenregister kijken of jouw naam beschikbaar is. Belangrijk is dat je dan niet alleen kijkt naar exact dezelfde namen, maar ook naar gelijkende merken. Die mogen namelijk ook bezwaar maken tegen jouw registratie.

2. Bepaal de depotstrategie

Een internationale merkregistratie vereist voorbereiding. Je weet of de naam beschikbaar is, maar er zijn meer risico’s. Goed, we willen niet doen alsof er alleen maar beren op de weg zijn, maar het is wel noodzakelijk om te bepalen of je in meer landen dan alleen de Benelux of EU wilt registreren. Kies je ervoor om ook daarbuiten je merk te beschermen moet je kiezen welke route slim is. Vaak lijkt het namelijk alsof meteen de EU aanwijzen en daarna de wereld in te trekken het beste is. Starten in de Benelux lijkt een beetje dubbelop, maar dat is het niet. Een internationale merkregistratie blijft namelijk nog 5 jaar afhankelijk van de basis en een EU-registratie is veel vatbaarder voor doorhaling of nietigheid dan een Benelux-registratie. Dit komt bijvoorbeeld omdat de EU uit veel meer lidstaten bestaat dan de Benelux. De kans op een aanval is simpelweg groter.

3. Let op aanvullende eisen in bepaalde landen

In veel landen gelden aanvullende eisen. Als je berichten daarover mist, wordt je merk niet ingeschreven en ben je je geld kwijt. Zonde natuurlijk. Zo moet je bij een merkregistratie in Amerika een verklaring indienen waarin je aangeeft dat je de intentie hebt om het merk daadwerkelijk te gaan gebruiken. In China worden merken geweigerd die wat zeggen over de inhoud of kwaliteit en in Japan kent de registratie twee fases en moet je dus ook twee keer leges betalen.