Onderzoek Fidelity International: Institutionele belegger wil wel, maar durft nog niet zoveel met nieuwe technologieën

Institutionele beleggers over de hele wereld verwachten dat nieuwe technologieën de beleggingsindustrie rond 2025 aanzienlijk zullen hebben hervormd. Toch hebben velen nog koudwatervrees als het gaat om het gebruik ervan. Nederlandse beleggers zijn over het algemeen al wat verder.

Dat blijk uit het Fidelity Global Institutional Investor Survey van Fidelity International. De vermogensbeheerder verwerkte de antwoorden van maar liefst 905 institutionele beleggers uit 25 landen die tezamen een vermogen van $29 biljoen beheren, waarmee het onderzoek het grootste in zijn soort is.

Besluitvorming sneller

Wereldwijd gaan institutionele beleggers er van uit dat markten en besluitvorming sneller, nauwkeuriger en efficiënter zullen zijn naarmate de nieuwe technologieën meer worden toegepast. 80% gelooft dat blockchain en vergelijkbare technologieën de industrie fundamenteel zullen veranderen en 62% is van mening dat handelsalgoritmen en geavanceerde kwantitatieve modellen de markten efficiënter zullen maken.

Wordt gekeken naar Nederland, dan liggen die cijfers beduidend hoger. In Nederland verwacht 94% van de institutionele beleggers bijvoorbeeld dat beleggen zal worden beïnvloed door nieuwe technologie zoals blockchain. Ook zien Nederlanders het zitten om, met behulp van nieuwe technieken, manager- en portfolioprestaties te bewaken en te evalueren (82%). Wereldwijd is dat 67%.

Niet blindelings vertrouwen

Verder geven veel beleggers over de gehele wereld aan op kunstmatige intelligentie (AI) te vertrouwen, maar op dit moment gebruikt nog maar 10% dit voor zijn beleggingsproces. Nederland is ook hier een stuk verder: in ons land heeft 20% AI al volledig geïntegreerd in zijn beleggingsproces, 52% onderzoekt de mogelijkheden en 22% test het momenteel bij zijn besluitvorming.

Paras Anand, hoofd vermogensbeheer Azië Pacific bij Fidelity International: “Technologie ontwikkelt zich snel. Het zorgt ervoor dat enorme nieuwe databronnen beschikbaar worden voor beleggingsteams. De implicaties voor asset allocatie en de opbouw van portfolio’s zal groot zijn en in veel gevallen de industrie veranderen.

“Wel moeten we oppassen dat we al die nieuwe databronnen of algoritmes niet blindelings vertrouwen. AI is bijvoorbeeld niet in staat om zelf beslissingen over beleggingen te nemen en meer data kan ook voor ruis zorgen, waardoor waardevolle inzichten verloren gaan. Maar wanneer voorzichtig wordt omgesprongen met nieuwe technologieën dan kunnen beleggers AI zeker goed gebruiken om processen te verbeteren.”

Nieuwe banen dankzij technologie

Uit het onderzoek van Fidelity International blijkt dat institutionele beleggers denken dat AI van invloed zal zijn op de werkgelegenheid: 53% gaat er van uit dat nieuwe technologieën banen overbodig zullen maken. Aan de andere kant zien beleggers ook mogelijkheden: 60% gaat er van uit dat AI de werkgelegenheid zal vergroten in plaats van dat het banen zal vervangen.

Anand: “Voor alle institutionele beleggers is het een uitdaging om met nieuwe technologieën om te gaan. Vermogensbeheerders die expertise en samenwerking bieden om klanten te helpen deze nieuwe technologieën te begrijpen en verstandig te gebruiken, in combinatie met hun bestaande talent, zullen degenen zijn die de meeste waarde toevoegen.”

Beleggen2019