Alibaba:nooit eerder kwam een bedrijf van dergelijke omvang naar de beurs

China is een reusachtig land wat het aantal inwoners betreft. Volgens officiële bronnen zijn de Chinezen met 1,1 miljard, maar het zouden er wel eens een paar honderd miljoen meer kunnen zijn. Het gevolg is dat in China alles groter is, ook de omvang van de bedrijven. Eén van die bedrijven komt volgende week naar de beurs van Wall Street via een initial public offering of ipo en naar die gebeurtenis wordt al maandenlang uitgekeken.

Forse IPO

Alibaba gooit de grot met de 40 rovers open, want Alibaba is inderdaad de naam van het bedrijf dat naar de beurs komt. De Chinese internetwinkel of marktplaats heeft zijn aandelen geprijsd aan 60 tot 66 dollar per stuk. In het beste geval kan de beursgang 25 miljard dollar opbrengen. Nooit eerder kwam een bedrijf van dergelijke omvang naar de beurs. Het vorige record stond op naam van Agricultural bank of China dat in 2008 iets meer dan 22 miljard dollar ophaalde.

Maar een betere vergelijking is de beursgang van Facebook in 2012. Deze spraakmakende ipo had toen betrekking op een bedrag van ‘slechts’ 16 miljard dollar. Iedereen herinnert zich nog levendig dat Facebook destijds de verwachtingen niet kon inlossen. De vrees voor het missen van de mobiele trein deed de koers van het aandeel halveren. Toen echter bleek dat die trein toch was gehaald, ontplofte de koers van Facebook alsnog.

Vergelijking met Facebook

Zal Alibaba het vanaf de start beter doen dan Facebook ? Dat weten we waarschijnlijk al meteen op 19 september, de dag dat de aandelen voor de eerste keer verhandeld kunnen worden. De dag voordien wordt de definitieve prijs bekendgemaakt waarop aan de aandelen kan ingeschreven worden. Wie droomt van een snelle winst, moeten we helaas teleurstellen. Het zal als particuliere belegger waarschijnlijk onmogelijk zijn om aandelen op te kop te tikken.

Een spijtige zaak, want de insiders geloven in het aandeel wat blijkt uit het feit dat ze niet al hun stukken naar de beurs brengen. Voorzitter Ja Ma verkoopt zelf maar een fractie van zijn bezit, Ma zou naar verluidt bijna 10% van de aandelen bezitten. Ook Yahoo! is grootaandeelhouder en het management van dit bedrijf liet al weten zeker niet alle aandelen te zullen verkopen. De spanning zal in ieder geval te snijden zijn de eerste uren dat Alibaba in de notering is.

Bron: Express.be