Baidu brengt smartfiets op de markt

Het Chinese internetbedrijf Baidu heeft de lancering van de Dubike, een fiets die is volgestouwd met elektronische gadgets en fitnesstechnologie, aangekondigd. Dat heeft de nieuwssite Engadget gemeld. Nadat smartwatches het horloge opnieuw populair maakten, lijkt daarmee nu ook een ander gebruiksvoorwerp heruitgevonden te worden.

Er was al heel veel interesse in de ‘Denny e-bike’ van Fuji, een fiets met verwijderbare batterij, trap-assistentie en elektronische versnellingen die volgend jaar in de winkels moet verschijnen. Maar de Dubike is veel meer een smartbike dan een elektrische fiets. Zo moeten kopers van de Dubike geen trap-assistentie verwachten, maar krijgen ze wel een aantal sensoren die hartslag, trapritme, trapdruk en andere functies kunnen meten.

Deze gegevens worden vervolgens via bluetooth naar een app op hun smartphone gestuurd. Die app zal je fysieke toestand in de gaten houden, je richtingsaanwijzingen geven en je de kans bieden om fietsroutes of trainingsprogramma’s te vinden en te delen via sociale netwerken.

Oplaadplatform

De fiets wordt ontworpen door Baidu en de universiteit van Tsinghua. Hij zou ook kinetische energie moeten kunnen omzetten in elektriciteit, waardoor gebruikers de Dubike zouden kunnen gebruiken om hun telefoon en andere toestellen op te laden. Baidu heeft al een speciaal besturingssysteem voor smartfietsen gelanceerd.

Door op grote schaal data van gebruikers in te zamelen hoopt Baidu daarmee onder meer zelf intelligente fietsroutes en trainingsplannen te kunnen voorstellen. Het besturingssysteem zou ook aangeboden worden aan andere fietsenmakers.

Dat laatste is goed nieuws voor zij die interesse hebben in dit soort slimme fietsen. De kans is immer klein dat Baidu , dat enkel op de Chinese markt actief is, de fiets ook in het buitenland gaat aanbieden. Maar misschien is er wel een Westerse fabrikant geïnteresseerd om een licentie op de technologie te nemen.

Bron: Express.be