Amazon zet leger robots in om kerstdrukte aan te kunnen

Amazon.com heeft in zijn Amerikaanse magazijnen meer dan 15.000 robots in dienst genomen. Daardoor hoopt het bedrijf 25% te kunnen besparen en bestellingen bovendien sneller bij de consumenten thuis te krijgen.

De machines lijken in niets op de robots die we kennen uit films. Ze hebben geen hoofd, armen of benen, maar bestaan uit een oranjekleurig platform op wielen, uitgerust met camera’s en sensoren. De robots wegen 145 kilogram en kunnen meer dan 300 kilogram dragen. De robots moeten rekken met goederen tot bij een menselijke magazijnier brengen die er vervolgens de bestelde producten kan uitnemen. Je kan de robots hier aan het werk zien.

Op die manier moet het Amazon.com -personeel minder door de magazijnen lopen en kunnen de bestellingen veel sneller klaargemaakt worden voor verzending. In sommige gevallen kan met behulp van de robots een verzending op dertien minuten klaargemaakt worden, terwijl voor eenzelfde taak vroeger soms tot anderhalf uur nodig was.

Door steeds meer bestellingen nog dezelfde dag te leveren wil Amazon.com de concurrentie aangaan met fysieke winkels nog verder opdrijven.

Kerstdrukte

Zeker in de kerstperiode kan Amazon.com de hulp van de robots goed gebruiken. In deze periode haalt het bedrijf één derde van zijn jaarlijkse omzet, maar vorig jaar moest het bedrijf aan een deel van zijn Amerikaanse klanten tegoedbonnen aanbieden omdat de kerstpakketten te laat werden bezorgd.

De totale kostprijs van de robots is niet bekend, maar het bedrijf investeerde 50 miljoen dollar om de robots in één magazijn in Florida aan het werk te krijgen.

Doordat de robots klein en wendbaar zijn, kunnen de rekken in de magazijnen ook dichter op elkaar geplaatst worden. Dit zorgt ervoor dat er 50% meer goederen per magazijn kunnen opgeslagen worden. Amazon.com zegt dat de robots niet zullen leiden tot ontslagen bij het personeel, maar dat ze enkel het werk van de medewerkers gemakkelijker en efficiënter moeten maken.

Vorig jaar kondigde het bedrijf overigens ook plannen aan voor het leveren van pakketten met drones. Die onbemande vliegtuigen zouden binnen een periode van dertig minuten na bestelling een pakket voor de deur kunnen afleveren als de klant in de buurt van een Amazon.com -magazijn woont.

Voorlopig laten de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten echter nog geen commerciële vluchten met drones toe, waardoor Amazon.com de plannen heeft moeten uitstellen.

Bron: Express.be