Beleggen in 2019: 4 tips

P>2018 was op het gebied van beleggen erg matig. Veel mensen met beleggingen hebben flink wat geld verloren. Inmiddels zitten we in 2019. Nieuw jaar, nieuwe kansen. Wat verwachten de experts voor het nieuwe jaar? En hoe speel jij hier als belegger slim op in? Wij hebben 4 tips op een rijtje gezet!

1 Houd rekening met Brexit

Beleggen

Op het moment zitten we middenin de grand finale van de Brexit. Meer dan twee jaar is er gediscussieerd en onderhandeld, maar in 2019 gaat er eindelijk een beslissing vallen. Brexit kan alle kanten op. Met deal, zonder deal, of misschien gaat de Brexit wel helemaal niet door. Wat betekent dit voor jou als belegger? Het is lastig om je beleggingsstrategie in te stellen op één van de mogelijke Brexit-scenario’s. Onze tip? Wacht het even af en kies voor een neutrale beleggingsstrategie. Wanneer er meer nieuws is over de uitkomst van de Brexit, dan kun je hier altijd nog slim op inspelen.

2 Wees realistisch

De afgelopen jaren pompten centrale banken vele miljarden euro’s de wereld in. Men deed dit om de inflatie aan te jagen. Dit wordt ook wel ‘monetaire verruiming’ genoemd. Door deze marktrentes naar beneden te duren, wordt lenen goedkoop. Dit zorgt voor een groei en een verhoging van de prijzen. Het effect van deze maatregels is duidelijk te merken, maar de inflatie in de eurozone blijft vooralsnog relatief laag. De verwachtingen voor 2018 zijn bijgesteld en men verwacht een mindere economische groei (1,7% in Europa). Ook in de Verenigde Staten groeit de economie langzamer. Mede door Trumps veranderingen in het belastingstelsel. Ons advies: wees niet té positief. Waar de verwachtingen voor 2019 voorheen erg positief waren, worden deze nu langzamerhand bijgesteld.

3 Wees niet te frivool

Met al deze onrust, waar kun je als belegger nu wel rendement uithalen? Aandelen kopen is op het moment erg risicovol en ook het kopen van obligaties is (nog) geen goed idee. De marktvorsers adviseren om niet te uitzinnig te beleggen. Het waarde aandeel zal langzamerhand terugkeren. Met name kwalitatieve bedrijven die een constante winst boeken. Bijvoorbeeld bedrijven in de financiële sector en de energiesector.

4 Warren Buffett

We sluiten deze lijst af met een tip van topbelegger Warren Buffett. Gezien de onzekerheid waarin de beleggerswereld momenteel verkeerd, met fikse dalingen van aandelen, raadt Buffett aan de volgende regels uit het gedicht ‘If’ van de Britse dichter Rudyard Kipling (1865 -1936) te lezen:

If…
If you can keep your head when all about you are losing theirs…
If you can wait and not be tired by waiting…
If you can think – and not make thoughts your aim…
If you can trust yourself when all men doubt you…
Yours is the Earth and everything that’s in it.

Wij wensen jullie een geweldig beleggingsjaar toe! Moge 2019 alle verwachtingen overtreffen!