België stelt zich burgerlijke partij tegen HSBC Holdings

De Belgische staat zal zich burgerlijke partij stellen in het fraudedossier rond de Britse bank HSBC Holdings. Johan Van Overtveldt, federaal minister van financiën, heeft aan de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) de opdracht gegeven daarvoor de nodige stappen te nemen.

HSBC Holdings wordt ervan beticht zijn Zwitserse divisie gebruikt te hebben om rijke klanten de mogelijkheid te bieden aan belastingen te ontsnappen. In het dossier zou ook gewag gemaakt worden van een bedrag van 6,26 miljard dollar aan Belgische tegoeden, verdeeld over 4.612 rekeningen.

Er wordt door de Belgische autoriteiten al langer onderzoek naar de betrokken beleggers gevoerd, maar de burgerlijke partijstelling moet de fiscale diensten volgens de minister helpen om het onderzoek grondiger te laten voeren.

De minister zou ook bekijken of het Belgische dossier zou kunnen worden gekoppeld aan het strafonderzoek dat het Zwitserse gerecht vorige maand naar de praktijken bij de Zwitserse divisie van HSBC Holdings is gestart.

Bron: Express.be