Welke vijf vragen moet een beginnende belegger weten?

Het lijkt misschien ingewikkeld het beleggen, maar niets is minder waar. Om het wat begrijpelijker te maken hebben we vijf vragen Om beleggen voor beginners makkelijker te maken, zetten we vijf vragen van veel beginnende beleggers voor je op een rij. En geeft ze je de antwoorden.

1. Wat is beleggen eigenlijk?

Beleggenvermogensbeheer

Als je gaat beleggen investeer je je geld met als doel er meer rendement uit te halen. Daar zijn verschillende manieren voor. Je kan het gaan beleggen in onder andere aandelen of obligaties, maar bijvoorbeeld ook in wijn, klassieke auto’s of kunst.

In aandelen beleggen spreekt veel mensen aan. Dat is niet voor niets, daarmee investeer je gelijk in een onderneming. In ruil daarvoor krijg investeer je in een deel van een onderneming. Mocht het goed gaan met de onderneming waar je investeert? Dan deel je als aandeelhouder mee in het succes. De waarde van je aandeel op de beurs – de beurskoers – stijgt dan. Mocht je het aandeel met winst verkopen dan maakt je winst, bij beleggen heet dat het rendement wat je dan hebt behaald.

Ook keren veel ondernemingen nog dividend uit aan jou als aandeelhouder. Dividend is een deel van de winst van de onderneming. Op die wijze word je beloond voor het risico dat je neemt. Maar als je belegt neem je uiteraard ook risico. Behaalt de onderneming namelijk geen winst? Of vinden er (economische) ontwikkelingen plaats die een negatieve invloed hebben op de beurskoers? Dan loop je het risico dat je aandeel minder waard wordt en je ook geen dividend ontvangt. En je geld dus niet meer, maar minder waard is geworden.

Je kan ook beleggen in obligaties. In dat geval leen je je geld uit aan een onderneming tegen een aantrekkelijke rentevergoeding. De onderneming gebruikt het door jou geld om door te groeien. Als houder van een obligatie loop je het risico dat de onderneming niet voldoende winst behaalt om de jaarlijkse rentebetaling te voldoen. Of zelfs de lening helemaal niet kan terugbetalen.

2. Waarom zou ik gaan beleggen?

Om vermogen op te bouwen. Het is een manier om op lange termijn vermogen op te bouwen om zo je financiële doelen voor de toekomst te behalen. Net als bijvoorbeeld sparen. Alleen is de spaarrente momenteel laag, dus sparen is wel veilig maar je gespaarde vermogen wordt waarschijnlijk niet meer waard omdat je er weinig rente over krijgt.

Met beleggen loop je meer risico, maar daar staat tegenover dat de kans ook groter is dat je belegde vermogen meer waard wordt dankzij het rendement dat je behaalt.

3. Maar wat is nou de beste keuze?

Dit is afhankelijk van vele factoren en dus een lastige vraag. Het doel is dat je beleggingen in waarde gaan toenemen. Daarom is het belangrijk om te beleggen in ondernemingen of andere zaken die de komende jaren naar verwachting goed gaan presteren. Dat vergt enig uitzoekwerk. Wil je wel gaan beleggen maar heb je daar geen tijd voor? Dan zijn er verschillende oplossingen.

Je kunt bijvoorbeeld gaan beleggen in een beleggingsfonds. Binnen een beleggingsfonds belegt een team van experts het geld van verschillende beleggers in een breed gespreide beleggingsportefeuille. Die portefeuille bevat naast aandelen vaak ook obligaties. Het spreiden over diverse beleggingen is een beproefde methode om het risico van beleggen te verlagen. Niet elke onderneming is immers even succesvol onder vergelijkbare marktomstandigheden. Slim dus om niet in één onderneming te beleggen, maar in veel verschillende.

4. Volledig uitbesteden?

Ja klopt. En dat kan ook weer in verschillende vormen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf nog te bepalen in welke beleggingsfondsen je wilt beleggen. Of je kunt ook dat uitbesteden. In dat geval bepaal je zelf hoeveel risico je wilt nemen met je beleggingen, en bepalen beleggingsexperts op basis van dat profiel in welke beleggingsfondsen je het beste kunt beleggen. Dat noemen we vermogensbeheer.

5. Starten met beleggen?

Starten met beleggen is simpel. Zeker als je kiest voor beleggen in beleggingsfondsen. Bij een aantal partijen kan je al voor een klein bedrag starten. In vele gevallen kun die inleg dan eenvoudig online zelf beleggen of het beleggen uitbesteden en kiezen voor vermogensbeheer. Jij bepaalt wat het beste bij je past.