UBS AM lanceert eerste ETF die duurzaamheid integreert in S&P 500 index

 • UBS Asset Management werkt samen met S&P Dow Jones Indices en RobecoSAM om beleggers de mogelijkheid te geven om te beleggen in een duurzaam alternatief van de welbekende Amerikaanse S&P 500 index.
 • De nieuwe duurzame UBS ETF combineert de prestaties van de S&P 500 index met Environmental, Social en Governance (ESG) screeningprincipes.
 • Bedrijven die niet voldoen aan de Global Compact richtlijnen van de Verenigde Naties, producenten van controversiële wapens en tabak en bedrijven met een lage ESG score worden uitgesloten.

  UBS Asset Management (UBS AM) heeft 's werelds eerste ETF gelanceerd die een duurzaamheidsscreening integreert op de S&P 500 index – de UBS ETF S&P 500 ESG UCITS ETF.

  Als één van de belangrijkste innovators op dit gebied, heeft UBS AM de krachten gebundeld met S&P Dow Jones Indices en RobecoSAM om een ​​nieuwe ETF te creëren die is gebouwd op de S&P 500. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de toenemende vraag van beleggers naar meer op duurzaamheid gerichte beleggingsfondsen.

  Beleggers kunnen met deze nieuwe ETF toegang krijgen tot de S&P 500 index met een geïntegreerde ESG screening. De screening zorgt ervoor dat bedrijven die slecht scoren op ESG-criteria, niet voldoen aan de Global Compact richtlijnen van de Verenigde Naties, en producenten van tabak of controversiële wapens, worden uitgesloten.

  De UBS ETF S&P 500 ESG UCITS ETF is zowel beschikbaar in een USD shareclass als in verschillende valuta-afgedekte shareclasses (CHF, EUR en GBP). De ETF wordt genoteerd aan een aantal belangrijke Europese beurzen, waaronder de London Stock Exchange, Xetra, Borsa Italiana en de SIX Swiss Exchange.

  “Dit nieuwe product is het resultaat van nauwe samenwerking tussen UBS Asset Management en S&P Dow Jones Indices. Als markleider op het gebied van duurzame ETF’s hebben we nu een nieuwe generatie dit type ETF’s ontwikkeld die toegang biedt tot belangrijke ESG criteria, op basis van de grootste en belangrijkste mondiale aandelenindex”, aldus Clemens Reuter, Hoofd Passief & ETF Investment Specialists.

  “Het doel van UBS is ’s werelds meest toonaangevende duurzame financiële aanbieder te zijn door innovatieve producten en oplossingen te ontwikkelen en zo aan de veranderende behoeften van onze klanten te voldoen", voegt Michael Baldinger, Hoofd van Sustainable & Impact Investing, toe.

  Belangrijkste punten:

 • Toegang tot de meest gevolgde en zeer liquide Amerikaanse S&P 500 index met een lichte ESG-screening.
 • De ETF-markt voor S&P UCITS ETF’s in Europa bedraagt ​​ongeveer $100 miljard.
 • Het ESG/SRI-segment is het snelst groeiende segment binnen UCITS ETF's, welke nu $15 miljard aan belegd vermogen nadert.
 • Beleggers en vermogensbeheerders ervaren toenemende druk van regelgevers en eindbeleggers om ESG-aspecten bij hun investeringsbeslissingen te betrekken, wat heeft geleid tot een versnelde vraag naar ESG-oplossingen
 • UBS is marktleider in ESG/SRI ETF's (ongeveer 35% marktaandeel in Europa)
 • Vanuit rendementsoogpunt levert de S&P 500 ESG Index een op de S&P 500 zeer vergelijkbaar risico/rendementsprofiel, rekening houdend met ESG criteria.
 • De S&P 500 ESG is een naar marktkapitalisatie gewogen index met een lichte ESG-screening. Bedrijven die niet voldoen aan de Global-Compact richtlijnen van de Verenigde Naties, producenten van controversiele wapens en tabak, en bedrijven met een lage ESG score worden uitgesloten.
 • Uiteindelijk mikt de index op 75% van de marktkapitalisatie van de moederindex door het zwakste kwartiel uit te sluiten in termen van ESG richtlijnen.
 • De S&P 500 ESG index heeft een sectorneutrale benadering ten opzichte van de S&P 500 index en heeft als doel een tracking error van minder dan 100 bps te leveren.
 • Per eind februari 2019 heeft de S&P 500 ESG-index 329 holdings versus 505 holdings in de reguliere S&P 500 index.