Hoe bereken je je hypotheekrente?

Het nemen van een hypotheek behoort tot de meest ingrijpende financiele acties die mensen kunnen nemen. De impact van de hypotheek is er bijna voor een heel leven lang en heeft veel implicaties ook voor het dagelijkse leven. Nu de rentevoeten in Europa nog steeds extreem laag (historisch laag zelfs) zijn hebben we het effect op de huizenmarkt zeker gezien: die ging vooral in de randstad hard omhoog.

Zo stegen in de randstad vooral de prijzen van huizen voor het lagere en middensegment. Hierdoor worden veel huizenkopers steeds verder van de populaire grote steden als het ware geduwd. Omdat de rentes nog steeds laag zijn is het niet te verwachten dat de huizenprijzen zullen dalen. Het is daarom in onze ogen nog steeds interessant om als de mogelijkheid er is om van een huurhuis naar een koophuis te gaan. Vooral met het oog op de verdere urbanisering en bevolkingsgroei en immigratie zal de druk op de huizenprijzen zeker aan blijven houden.

Partijen zoals NIBC bieden diverse tools om heel eenvoudig de diverse mogelijkheden qua hypoteken te kunnen onderscheiden. Via bereken jouw hypotheekrente kun je bijvoorbeeld makkelijk zelf aan de slag.

Via het invullen van de basisgegevens zoals het hypotheekbedrag en de looptijd weet u al gauw waar u qua hypotheekmogelijkheden aan toe bent.