KBC Groep: CSOB wordt enige eigenaar van Tsjechische bouwspaarbank CMSS na overname 45%-belang van BSH (Duitsland)

                                                                                                                                         
Gezamenlijk persbericht
 Buiten beurstijd - Gereglementeerde informatie*

Praag, Brussel, 15 april 2019 – 08u00 CEST

ČSOB wordt enige eigenaar van Tsjechische bouwspaarbank ČMSS na overname 45%-belang van BSH (Duitsland)

Vanmorgen bereikten ČSOB, de Tsjechische divisie van de KBC Groep, en de Bausparkasse Schwäbisch Hall (BSH) uit Duitsland overeenstemming over de overname door ČSOB van het 45%-belang van BSH in de Tsjechische bouwspaarbank Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) voor een totaal bedrag van 240 miljoen euro. Dat komt neer op 1,54 keer de standalone nettoboekwaarde van 2018 en 9,20 keer (impliciet) de nettowinst van 2018, inclusief verrekende synergieën tegen 2024. Beide partijen zijn overeengekomen dat de dividenden over 2018 en de winst van 2019 volledig opstromen naar ČSOB.

De transactie zal een impact hebben van ongeveer - 0.30 procentpunten op de stevige CET1-ratio van de KBC Groep - die eind 2018 16% bedroeg (fully loaded, Deense compromismethode) - waardoor de 2% M&A-buffer van KBC Groep zal verlagen tot 1,70 %. Bovendien zal (in lijn met IFRS 3) de herwaardering van het belang van 55% van KBC in ČMSS leiden tot een eenmalige winst die geschat wordt op ongeveer 80 miljoen  euro voor KBC op het moment dat de transactie wordt afgesloten.

Als gevolg van deze transactie zal ČSOB 100% van ČMSS in handen hebben en de enige aandeelhouder van ČMSS worden. Op die manier consolideert ČSOB haar positie als de grootste aanbieder van financiële oplossingen voor huisvestingsdoeleinden in Tsjechië. De overeenkomst is nog onderworpen aan antitrust goedkeuringen en zal waarschijnlijk voor het einde van het tweede kwartaal van 2019 worden afgesloten.

Johan Thijs, CEO van KBC Groep, verwelkomt de transactie als volgt: "Ik ben erg blij met deze transactie, die onze positie als sterke marktleider in Tsjechië bevestigt. Samen met ČMSS kunnen wij de referentie op de Tsjechische woningmarkt worden door gebruik te maken van onze gezamenlijke marktervaring en product- en dienstenaanbod, en zo tegemoetkomen aan de huisvestingsbehoeften van onze klanten. Deze overname illustreert onze ambitie om te groeien in onze kernmarkten en vormt een uitstekende gelegenheid om onze Tsjechische retailfranchise te versterken. Tegelijkertijd ligt de overname volledig in lijn met onze strategie om te focussen op onze sterke fundamenten: een gezond en klantgericht bankverzekeringsmodel, een sterk risicoprofiel, een stevige liquiditeitspositie ondersteund door een zeer solide en loyale klantenbasis in onze kernmarkten, en een comfortabele solvabiliteitspositie die ons in staat stelt de kredietverlening aan onze klanten te blijven vergroten en de gemeenschappen en economieën waarin wij opereren actief te ondersteunen".

Volledig persbericht in de bijlage.

Bijlage