Verwacht: meer leningen voor autofinanciering

De markt voor auto’s blijft nog steeds een flinke markt voor leningen. Naast het huis komt de aanschaf van een auto vaak op de tweede plaats qua meest impactvolle financiële keuze in het leven. Natuurlijk is de markt voor auto’s de laatste tijd erg in beweging. Met de diverse klimaatproblematiek, hogere brandstofprijzen, milieuzones et cetera is de automarkt volop in beweging. Enerzijds horen we geluiden dat de elektrische auto nog een lang pad heeft te gaan, anderzijds horen we vaak dat het elektrische tijdperk nu al volop begonnen is. Zo kiezen de Noren bij de aanschaf van hun auto al bijna in de helft van de keren voor een elektrische auto.

Steeds meer auto’s op de weg

Recent meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat het aantal auto’s in Nederland nog steeds groeiende is. Per eind 2018 waren er in Nederland al meer dan 8 miljoen geregistreerde voertuigen op de weg. Qua relatieve aantallen autoverkopen loopt Nederland zelfs voorop in Europa.

Ruim 400.000 hiervan zijn op naam van een bedrijf. De benzineauto is nog steeds de meest doorsnee auto in Nederland. Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat het aantal elektrische en hybride auto’s gestaag aan het stijgen is. Dit ondanks de hoge aanschafprijzen en problemen met laden. Het is voor de markt nog steeds wachten op een betaalbaar instapmodel. De meeste elektrische personenauto’s, 152.000, zijn dus hybride auto’s, zoals de Toyota Auris. Hybride auto’s hebben een elektromotor en een verbrandingsmotor. Daarnaast rijden er 97.000 plug-in hybrides rond, bijvoorbeeld de Mitsubishi Outlander. Plug-in hybrides zijn uitgerust met een stekker waarmee de accu kan worden bijgeladen. Naast de hybrides telt Nederland 22 duizend volledig elektrische auto’s die alleen een elektromotor hebben, zoals de Tesla model S.

Tot heden zijn het nog steeds de ‘elite auto’s’ zoals van Tesla en Jaguar die deze auto’s aanbieden. Maar veel autorijders schrikken natuurlijk van de enorme aanschafkosten. Bij het zakelijk rijden van een elektrische auto is er nog steeds een hele forse bijtelling.

Nu de rentes nog steeds historisch laag staan is het volgens veel deskundigen zeker interessant om financieringen deels met geleend geld te doen. Dit aanwakkeringseffect van de rente zagen we natuurlijk al flink bij de huizenmarkt in Nederland dat een prijs opstuwend effect had (vooral in de Randstad). Het is echter natuurlijk te allen tijde te prefereren om uitgaven zonder vreemd vermogen te doen. Wanneer u op zoek gaat naar een lening is het natuurlijk van belang om te kijken naar uw totale financiële plaatje: je leeftijd, inkomenssituatie, kredietverleden, uitstaande kredieten, etc. Hoe lager het risico, des te scherper het rente tarief. Een partij die hier onder andere geschikt voor auto financieren met een lening is Nederlandskredietcollectief.