De beste tips voor het maken van een PowerPoint sjabloon

Hoe uw PowerPoint presentatie overkomt op het publiek heeft niet alleen te maken met de inhoud. De vormgeving van de presentatie is namelijk ook erg belangrijk. Het oog wil ook wat.

In de praktijk blijkt dat het mooi vormgeven van een PowerPoint presentatie naast erg lastig ook erg tijdrovend is. Daarom ga ik het met u in dit artikel hebben over het (efficiënt) maken van een Microsoft PowerPointpresentatie met behulp van een PowerPoint sjabloon.

Powerpoints
John Doe

Wat is een PowerPointsjabloon?

Een PowerPointsjabloon, ook wel PowerPointtemplate genoemd, is een vooraf opgemaakt PowerPointpresentatie die u voor gebruik alleen nog maar hoeft in te vullen. Dit is ontzettend makkelijk en efficiënt, want zo hoeft u maar één keer de opmaak voor een PowerPointpresentatie te maken.

< In het PowerPointsjabloon kunt u de huisstijl van uw bedrijf verwerken, omdat deze niet zo snel veranderd hoeft u de PowerPointsjabloon ook niet te veranderen.

Wat zijn de voordelen van een PowerPointsjabloon?

Zoals al eerder gezegd is een vooraf gemaakt PowerPointsjabloon ontzettend tijdbesparend. De tijd die u bespaart door gebruik te maken van een PowerPointsjabloon die u alleen nog maar hoeft in te vullen kunt u nu mooi steken in het ‘echte’ voorbereiden op uw presentatie. Een ander voordeel is dat u hoeft niet meer bang te zijn voor bedrijfshuisstijl fouten in de PowerPointpresentatie. Omdat de huisstijl van het bedrijf is vastgelegd in het PowerPointsjabloon kan niemand van het personeel een verkeerde achtergrondkleur, een ander lettertype dan gebruikelijk of per ongeluk het oude logo van drie jaar geleden gebruiken in een PowerPointpresentatie.

Doordat alle PowerPointpresentaties qua huisstijl uitstraling conform aan elkaar zijn komt uw bedrijf ontzettend professioneel over op uw klanten.

Hoe maak ik een professioneel PowerPointsjabloon/PowerPointtemplate?

Nu u bekend bent met de grote voordelen die een PowerPointsjabloon u te bieden heeft is het natuurlijk leuk om te weten hoe u zelf zo’n PowerPointsjabloon maakt.

Allereerst is de indeling erg belangrijk. Voeg in uw PowerPointsjabloon alle mogelijke slides toe die u ooit denkt nodig te hebben. U kunt hierbij denk aan een:

 • Voorpagina
 • Inhoudsopgave
 • Afbeelding slides
 • Grafiek slides
 • Tabel slides
 • Video slides
 • Afsluiting slide

  Verder is het belangrijk dat u (op) de volgende zaken let/in uw PowerPointsjabloon verwerkt:

 • Hetzelfde lettertype
 • Dezelfde kleuren
 • Dezelfde vormentaal (rondjes, driehoeken, vierkanten etc.)
 • Uw logo
 • Een vaste plaats voor teksten
 • Een vaste onderbalk

  Nu u dit alles in uw PowerPointsjabloon heeft verwerkt hoeft u in de toekomst alleen nog maar de tekst in te vullen.

  Tips over het maken van een PowerPointsjabloon/PowerPointtemplate

  Lettertype

  Hoewel sommige lettertypen er ontzettend leuk uitzien zijn ze soms niet goed leesbaar. Zorg dus altijd voor een duidelijk leesbaar lettertype.

  10/20/30 regel

  Zorg ervoor dat u de 10/20/30 regel toepast op uw PowerPointsjabloon. Deze regel houdt in dat dé perfecte PowerPointpresentatie 10 dia’s bevat, 20 minuten duurt en 30-punts teksten gebruikt.

  Een duidelijk leesbare, niet al te lange PowerPointpresentatie die niet te veel dia’s bevat dus.

  Gebruik thema’s

  Voor iemand die nog geen ervaring heeft met het maken van een Powerpointsjabloon kan het erg lastig zijn om zelf een thema (kleurenstijl) te maken/te verzinnen. Als u hier ook moeite mee heeft kunt u ervoor kiezen om als basis gebruik te maken van een vooraf, door PowerPoint, gemaakt thema.

  Laat het hier echter niet bij, want als u goede PowerPointsjabloon wenst zult u nog een en ander aan logo’s, bedrijfskleuren, grafieken en foto’s moeten toevoegen.

  Maak het niet te gek

  Een PowerPointpresentatie dient als ondersteuning van uw verhaal. Het is dan ook de bedoeling dat niet de PowerPointpresentatie, maar u de aandacht krijgt. Let hier op tijdens het maken van uw PowerPointsjabloon: gebruik niet te felle/opvallende kleuren.

  Bulletpoints

  Maak altijd gebruik van bulletpoints als u iets opsomt. Door gebruik te maken van bulletpoints maakt u de informatie namelijk een stuk overzichtelijker.

  Korte teksten

  Dit heeft eigenlijk meer te maken met het achteraf invullen van uw PowerPointsjabloon, maar is desondanks wel belangrijk om te benoemen omdat veel mensen hiermee de fout in gaan.

  Als u tijdens uw PowerPointpresentatie de volledige aandacht wenst, doet u er goed aan om niet te veel tekst in uw PowerPointpresentatie te verwerken. Het is namelijk een feit dat mensen afgeleid worden wanneer er veel tekst op een PowerPointslide wordt getoond. Zorg er dus voor dat uw Slides qua tekst zo leeg mogelijk zijn.

  Conclusie

  U kunt erg veel tijd besparen door gebruik te maken van een PowerPointsjabloon, u hoeft deze namelijk alleen nog maar in te vullen. En doordat iedereen binnen uw bedrijf gebruik maakt van dezelfde PowerPointpresentatie komt uw bedrijf consistent en daardoor erg professioneel over op uw klanten.