Hoe kun je profiteren van de aandelenmarkten?

Om vermogen niet in waarde te laten dalen door inflatie, moet het groeien. Sparen biedt bij lange na niet voldoende rendement om vermogen te laten groeien. Investeren in vastgoed dan maar? Daarvoor zijn vaak grote bedragen nodig, en je kunt het risico moeilijk spreiden. De aandelenmarkten bieden momenteel daarom de beste kans op vermogensgroei. Maar op welke manieren kun je nu precies profiteren van de aandelenmarkten?

<a href='/begrippen/103-vermogensbeheer'>Vermogensbeheer</a>

Zelf beleggen in individuele aandelen

Een mogelijkheid is om zelf te gaan beleggen in individuele aandelen. Maar hoe kies je dan een bepaald bedrijf om in te investeren? Dat is nog niet zo gemakkelijk, en het kost tijd en energie. Om een zo groot mogelijk rendement te behalen zal je echt alle ins en outs moeten kennen. Niet alleen van de financiële status en de prognoses van het bedrijf zelf, maar ook van de markt waarin ze opereren, bedrijven waar ze mee samenwerken en concurrenten. Je verdiepen in dit alles is niet een eenmalig iets. Je kennis zul je constant op peil moeten houden door het nieuws op de voet te volgen. Deze manieren van beleggen geeft je veel vrijheid, je bent echt mede-eigenaar van het bedrijf en er zijn relatief weinig lage kosten aan verbonden. Er is geen risicospreiding en het kost veel tijd. Op de manier beleggen doe je meestal via een tussenpersoon zoals een (online) broker.

Zelf beleggen in indextrackers of online automatisch vermogensbeheer

Een andere manier van beleggen is mogelijk met behulp van indextrackers. Deze worden ook wel ETF's (Exchange Traded Fund) genoemd. Hierbij is er wel spreiding van risico, aangezien je belegt in meerdere bedrijven. Je koopt namelijk in een aankoop alle aandelen in een index. Voorbeelden hiervan zijn een AEX indextracker met aandelen in dezelfde verhouding als de AEX index, of indextrackers die beleggen in een bepaalde sector, valuta of grondstof. Indextrackers hebben ook vaak een iets hoger rendement dan individuele aandelen. Dit komt doordat indexen regelmatig worden aangepast. Bedrijven die het niet goed doen worden verwijderd en potentiële winnaars worden binnengehaald. Daarnaast hebben aandelen met een hoog dividend vaak een zwaardere weging.

Ook kun je beleggen door middel van online geautomatiseerd vermogensbeheer. Op basis van onder andere je beleggersprofiel (defensief, neutraal of offensief) wordt bepaald hoe en waarin je geld belegd wordt. Voordelen hiervan zijn dat het je geen tijd kost en er relatief lage kosten aan verbonden zijn, en je in kunt stappen met elk gewenst bedrag.

Vermogensbeheer / private bank inschakelen

Heb je een groter vermogen dan krijg je te maken met professioneel vermogensbeheer of een private bank. De kosten die hieraan verboden zijn, zijn vaak wat hoger, maar de totale opbrengst van het rendement ook. Voor een zo hoog mogelijk rendement, wil je natuurlijk de beste vermogensbeheerder kiezen. Maar hoe doe je dat? Omdat veel beleggers andere wensen en eisen hebben, is het belangrijk een vermogensbeheerder te kiezen die bij jouw situatie past. Formuleer daarom je beleggingsdoel en kies een vermogensbeheerder waarvan de portefeuille en dienstverlening aansluit hierop. Daarnaast kun je vermogensbeheerders vergelijken op kosten. Iedere euro aan kosten betekent immers minder rendement. Denk daarbij aan zowel de directe kosten, een vergoeding voor de dienstverlening, als de indirect kosten die verwerkt zijn in de producten zoals trackers of fondsen. Vaak kiezen beleggers een vermogensbeheerder vanwege het behalen van het hoogste rendement. Een hoog rendement hangt echter vaak samen met een hoog risico, dus vraag jezelf goed af of je dit ook wil en kunt lopen. Kijk bovendien niet alleen naar het rendement van het afgelopen jaar, maar vergelijk altijd minimaal de drie voorgaande jaren.

Welke manier van beleggen spreekt jou het meest aan?