Je aansprakelijkheid als ZZP'er beperken

Wellicht heb je het weleens meegemaakt als ZZP’er. Onbedoeld financiële schade of fysieke schade bij het uitvoeren van een opdracht. Schade is bijvoorbeeld een ongelukje tijdens het klussen of als je goederen te laat levert. Ook bij financiële berekeningsfouten kan zelfs directe schade ontstaan voor de klant. In sommige gevallen ben jij als ZZP’er aansprakelijk. Wist je dat je de kans op aansprakelijkheid kunt beperken? We leggen het hieronder uit.

Zzpwerk

Wanneer ben je als ZZP’er aansprakelijk?

Als ZZP’er ben je aansprakelijk wanneer er schade ontstaat bij de andere partij. Schade ontstaat wanneer je bijvoorbeeld iets laat vallen bij je opdrachtgever en er is materiële schade. Of je levert goederen te laat bij je klant waardoor zij belangrijke orders mislopen en daar financiële gevolgen aan overhouden. Een financiële berekeningsfout maken kan ook grote gevolgen hebben voor een bedrijf. Dit zijn allemaal zaken waarvoor de opdrachtgever jou als ZZP’er aansprakelijk kan stellen.

Je aansprakelijkheid beperken: goed verzekerd aan het werk

Je wordt als ZZP’er aansprakelijk gesteld voor de gevolgen of schade van een bedrijfsongeval voor een klant of opdrachtgever. Wat dan? Het is natuurlijk van belang het geval goed te onderzoeken, want het hangt uiteraard van veel verschillende factoren af. Wanneer je inderdaad verantwoordelijk bent voor de schade, dan is het van essentieel dat je deze schade ook erkent. Bij aansprakelijkheid draag je ook meestal (deels) op voor de financiële gevolgen. Wanneer je niet verzekerd bent, kan dat lastig zijn. Wanneer je goed verzekerd bent met een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt de verzekering de kosten als gevolg van de schade die de opdrachtgever heeft geleden. Bovendien beschermt een verzekering jou tegen onterechte claims van bedrijven bij schade waar je helemaal niet voor verantwoordelijk bent. Wil je geen risico lopen en je aansprakelijkheid beperken? Dan is het van belang om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Welke aansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers?

Er zijn voor ZZP’ers twee opties: een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid. Bij beroepsaansprakelijkheid betreft financiële schade door een beroepsfout waarvoor jij aansprakelijk bent. Bij bedrijfsaansprakelijkheid gaat het om materiële schade en letselschade. Welke verzekering je nodig hebt hangt natuurlijk af van wat voor soort bedrijf je hebt. Ben je belastingadviseur en je maakt een rekenfout waardoor je cliënt onnodig veel belasting moet betalen, dan is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering handig. Als je architect bent en het komt voor dat je een ontwerpfout maakt, dan is het fijn om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te hebben die de kosten dekt als gevolg van de ontwerpfout. Vergelijk hier verschillende ZZP aansprakelijkheidsverzekeringen om erachter te komen welke verzekering voor jou geschikt is.

Andere verzekeringen voor ZZP’ers

Behalve beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen zijn er nog meer verzekeringen die voor ZZP’ers zinvol zijn om af te sluiten. Denk aan een rechtsbijstandsverzekering wanneer je aansprakelijk wordt gesteld. Het komt voor dat je in een conflictsituatie terecht komt, bijvoorbeeld wanneer je onterecht aansprakelijk wordt gesteld. In dat geval kan juridische hulp van een jurist of advocaat wenselijk zijn. Op deze manier kun je ook je aansprakelijkheid beperken. Een rechtsbijstandsverzekering dekt de juridische kosten wanneer je in dit soort juridische procedures of conflictsituaties terecht komt. Met verzekeringen vergelijken op Beterverzekeren.nl kun je meer informatie krijgen over de verschillende verzekeringen en kom je te weten welke verzekeringen voor jou en jouw branche geschikt is.