Gezamenlijk persbericht: Umicore en Glencore gaan samenwerking aan rond duurzame kobaltbevoorrading in batterijmaterialen

Umicore en Glencore kondigen vandaag aan dat ze een doorlopende overeenkomst op lange termijn hebben afgesloten voor de bevoorrading van kobalthydroxide (kobalt) in Umicore’s waardeketen van batterijmaterialen. Het kobalt zal afkomstig zijn van Glencore’s modernste industriële mijnbouwactiviteiten, KCC en Mutanda, in de Democratische Republiek Congo (DRC). Umicore oordeelde dat deze mijnbouwactiviteiten volledig in lijn zijn met haar kader voor duurzame bevoorrading van kobalt, dat artisanaal ontgonnen kobalt en elke vorm van kinderarbeid uit haar bevoorradingsketen sluit. Het kobalt zal naar Umicore’s kobaltraffinaderijen wereldwijd worden verzonden, evenals naar de Kokkola raffinaderij in Finland zodra het lopende overnameproces voor deze raffinaderij voltooid is.

De overeenkomst garandeert Umicore bevoorradingszekerheid voor een aanzienlijk deel van haar langetermijnbehoefte aan kobalt voor haar groeiende waardeketen van batterijmaterialen wereldwijd. De overeenkomst biedt Glencore ook markttoegang op lange termijn voor haar kobaltgrondstoffen, in lijn met Umicore’s groeiende verkoop van kathodematerialen.

Marc Grynberg, CEO van Umicore: "Onze samenwerking met Glencore en de overname van de Kokkola raffinaderij die we onlangs aankondigden, tonen aan dat we onze groeistrategie voor kathodematerialen consistent uitvoeren. De overeenkomst herbevestigt ook onze sterke toewijding om wereldwijd een duurzame waardeketen voor batterijmaterialen te promoten. Ik ben ervan overtuigd dat onze batterijcel- en automobielklanten onze toewijding om hun groei te ondersteunen zullen waarderen. "

Nico Paraskevas, Head of Marketing, Copper & Cobalt, Glencore: “We zijn verheugd om deze langdurige samenwerking met Umicore aan te gaan in de snelgroeiende markt voor elektrische voertuigen. De samenwerking onderschrijft Glencore’s belangrijke rol bij het leveren van de materialen die de transitie van energie en mobiliteit mogelijk maken."Over Umicore

Umicore is een wereldwijde materiaaltechnologie- en recyclagegroep. Umicore legt zich toe op toepassingsgebieden waar haar expertise inzake materiaalkunde, scheikunde en metallurgie een verschil maakt. Haar activiteiten zijn georganiseerd in 3 business groups: Catalysis, Energy & Surface Technologies en Recycling. Elke business group is opgedeeld in verschillende marktgerichte business units, met materialen en oplossingen die aan de top staan van nieuwe technologische ontwikkelingen en noodzakelijk zijn in het dagelijkse leven.             

Het merendeel van Umicore’s inkomsten is afkomstig uit, en het grootste deel van haar O&O inspanningen is gericht op materialen voor schone mobiliteit en recyclage. De allesoverheersende doelstelling van Umicore – duurzame waarde creëren – is gebaseerd op de ambitie om materialen te ontwikkelen, te maken en te recycleren op een wijze die in overeenstemming is met haar beleidsverklaring: ‘materials for a better life’. 

Umicore’s industriële en commerciële activiteiten evenals haar activiteiten met betrekking tot O&O zijn verspreid over de hele wereld om zo goed mogelijk op de behoeften van haar internationale klanten te kunnen inspelen. De Groep boekte in 2018 inkomsten (metaal niet inbegrepen) van € 3,3 miljard (omzet van € 13,7 miljard) en stelt iets meer dan 10.400 mensen in dienst.


Over Glencore

Glencore is één van 's werelds grootste bedrijven op het vlak van gediversifieerde natuurlijke grondstoffen en een belangrijke producent en verkoper van meer dan 90 grondstoffen. De activiteiten van de Groep omvatten ongeveer 150 mijnbouw- en metallurgische vestigingen, productielocaties voor olie en landbouwfaciliteiten.

Met een sterke voetafdruk voor zowel gevestigde als opkomende regio's voor natuurlijke grondstoffen, worden Glencore’s industriële en marketingactiviteiten ondersteund door een wereldwijd netwerk van meer dan 90 kantoren in meer dan 50 landen.

Glencore’s klanten zijn industriële consumenten in de automobiel-, staal-, stroomopwekking-, olie- en voedselverwerkende sectoren. Glencore biedt ook financiering, logistiek en andere diensten aan producenten en consumenten van grondstoffen. Glencore’s bedrijven hebben ongeveer 158.000 mensen in dienst, inclusief aannemers.

Glencore is er trots op lid te zijn van de Voluntary Principles on Security and Human Rights en de Internationale Raad voor Mijnbouw en Metalen. Glencore is ook een actieve deelnemer in het transparantie-initiatief van de extractie-industrie.Voor meer informatie


Umicore contactpersonen:

Investor Relations

Evelien Goovaerts +32 2 227 78 38                                        evelien.goovaerts@umicore.com

Eva Behaeghe +32 2 227 70 68                                             eva.behaeghe@umicore.com

Aurélie Bultynck +32 2 227 74 34                                           aurelie.bultynck@umicore.com

Media Relations

Marjolein Scheers +32 2 227 71 47                                        marjolein.scheers@umicore.com


Glencore contactpersonen:

Martin Fewings +41 41 709 2880                                           martin.fewings@glencore.com

Ash Lazenby +41 41 709 2714                                               ash.lazenby@glencore.com

Media

Charles Watenphul +41 41 709 2462                                      charles.watenphul@glencore.com