Ook u kunt beleggen zonder extra kosten

Voor veel mensen is commissie betalen bij het beleggen ‘normaal’ geworden. Ook voor de mensen die slechts een paar aandelen willen verhandelen. Wat vreemd eigenlijk toch? Want het is wel degelijk om te handelen zonder daar commissie voor te betalen – het zogenoemde gratis handelen is ook in Nederland mogelijk als u maar weet waar u moet kijken.

Ook voor de kleinere spelers

Het mooie aan aandelen verhandelen zonder daar commissie over te betalen is het feit dat het ook kan voor mensen die niet over het grote geld beschikken. Een kleine commissie betalen op het moment dat u in een groot bedrag handelt is natuurlijk niet zo vervelend – maar als u bijvoorbeeld slechts één of een aantal aandelen wil verkopen dan ziet u de winst al snel verdampen door de (soms belachelijk hoge) commissie. Dat moet ook anders kunnen.

Welke kosten kunt u verwachten?

Als u gaat beleggen zijn er een aantal kostensoorten waar u rekening mee moet houden. Om het zo overzichtelijk mogelijk te houden zetten we er een aantal op een rijtje:

 • Beheer- en servicekosten – Vaak moet u betalen voor het onderhoud aan uw portefeuille. Dit zijn we vaak terug bij fondsmanagers en vermogensbeheerders. Het alternatief is dus dat u zelf uw portefeuille beheert en op deze manier deze kosten omzeilt.
 • Transactiekosten – De al eerder gemelde commissie die we per keer betalen. Elke keer als u iets koopt of verkoopt zullen deze kosten in rekening worden gebracht. Als u 10.000 aandelen tegelijk verkoopt dan valt het bijna niet op, als kleine investeerder wilt u deze dan zoveel mogelijk vermijden.
 • Bewaarloon – Heel bijzonder toch? Dat u moet betalen voor het bewaren van uw aandelen. Ook deze kosten kunt u bij verschillende brokers vergelijken om ervoor zorgen dat deze niet in rekening worden gebracht. • Inactivity fee – Als u besluit even de markt te laten voor wat het is dan wordt u bij sommige rekeningen een bepaald bedrag gefactureerd.

  Vergelijken loont

  Uiteindelijk moet een broker ook geld verdienen, dus helemaal gratis beleggen en investeren is geen mogelijkheid. Als we de verschillende brokers gaan vergelijken dan zien we al wel heel snel dat er gigantische verschillen zijn tussen de moderne brokers en de traditionele brokers. Zo kan het zijn dat als u niet goed vergelijkt u bij een broker (u voor hetzelfde aandeel) maar liefst zevenmaal zoveel betaald. Dat zijn natuurlijk schokkende bedragen die u gewoon inlevert door niet te vergelijken.

  Daarom zijn de moderne, online brokers hier ook zo goed in. Ze rekenen geen commissiekosten waardoor u snel op de markt kunt schakelen. Als investeerder verwacht u dat u op elk moment kunt instappen en uitstappen, daar ligt de mogelijkheid om snel iets extra’s te verdienen omdat u de markt voorblijft. U wilt dan ook niet gebonden zijn aan een broker die zoiets afstraft door hoge commissiekosten in rekening te brengen.

  Hoe komen de kosten dan tot stand?

  Bij de moderne online brokers gebruikt met een zogenaamde spread om tot de uiteindelijke kosten te komen. De uiteindelijke kosten worde bepaald door het verschil tussen de koop- en verkoopprijs van een aandeel. Koopt u bijvoorbeeld een aandeel voor € 2,50 en verkoopt u het weer voor € 2,54 – dan is de spread 4 cent. Uw transactiekosten zijn dan 4 cent maal het aantal aandelen dat u verkoopt.

  Hierdoor zijn de kosten relatief, en daardoor ook vaak ‘eerlijker’ te noemen. Als u dan ook met een lager bedrag wil inzetten dan betaalt u ook weinig aan transactiekosten. Mocht u toch nog voor het grote geld kiezen als investeerder dan is het altijd verstandig om te berekenen wat voordeliger is.

  De markt bepaalt

  Uiteindelijk bepaalt de markt wat een aandeel waard is – waarom zouden we dan nog een aantal zogenoemde ‘experts’ geloven die vaak niet beter presteren dan het gemiddelde marktaandeel? Daarom kiezen steeds meer mensen voor een sociaal handelsplatform. Dit betekent simpelweg dat u kunt zien wat miljoenen investeerders over de hele wereld op dat moment doen.

  U vindt een aantal mensen die goed investeren, en vervolgens kopieert u zijn of haar handelsstrategie. Dat is het mooie van een sociaal handelsplatform. U hoeft er alleen voor te zorgen dat u kiest voor mensen die op dezelfde manier investeren als u dat zou doen – zonder dat u daar ook zelf maar iets voor hoeft te doen.