VGP NV: Ontwikkelt nabij München Nieuw Bedrijventerrein voor BMW en KraussMaffei Group

GROOTSTE VERHUISPROJECT IN REGIO MUNCHEN SINDS DE VERHUIZING VAN DE LUCHTHAVEN IN 1992


PERSBERICHT


18 juli 2019, 07u00, Antwerpen/München: VGP, een toonaangevende Europese aanbieder van hoogwaardig logistiek en commercieel vastgoed, ontwikkelt een nieuw bedrijvenpark in Parsdorf nabij München.

VGP Park München ligt op een 40 ha groot terrein en biedt 250.000 m² verhuurbaar oppervlak voor logistieke en productiebedrijven.

Heel dicht bij het stadscentrum en op slechts 30 minuten met de auto van de luchthaven van München ligt het park ten noorden van het knooppunt Parsdorf aan de snelweg A 94, in een regio die van economisch belang is voor landbouw, industrie en handel.

Georg Reitsberger, eerste burgemeester van de gemeente Vaterstetten, verheugt zich op het project: "Voor ons is VGP een betrouwbare en professionele partner, waarmee we onze regio samen verder kunnen versterken."

Het nieuwe park zal voor BMW en de KraussMaffei Group op maat gemaakte oplossingen bieden en brengt daarmee een breed scala aan banen in productie, logistiek en administratie. De Krauss Maffei Group zal de volledige productie van alle divisies en het hoofdkantoor in het park huisvesten. Naast de 1.800 bestaande arbeidsplaatsen, zullen er ook vele nieuwe worden gecreëerd. De verhuizing van deze twee bedrijven naar Parsdorf zal het grootste verhuisproject in de regio München zijn sinds de verhuizing van de luchthaven van Riem naar Erding in 1992.

De langlopende huurovereenkomsten met de twee gerenommeerde bedrijven zijn al afgesloten met de projectontwikkelaar en opdrachtgever, VGP Park München GmbH. De bouwfasen van dit project hebben een looptijd van meerdere jaren en omvatten een investering van meer dan 500 miljoen euro.

"De site van Parsdorf biedt de KraussMaffei Group de kans van deze eeuw. We grijpen nu deze kans om op de lange termijn competitief te blijven en een leider op de wereldmarkten. We creëren meer ruimte om onze groei te versnellen, bestaande banen veilig te stellen en nieuwe te creëren," zegt Dr. Uta Bartsch, Vice President Business Excellence & Facility Services van de KraussMaffei Group.

"We zijn erg blij dat we een nieuwe locatie in Parsdorf hebben gevonden voor het toeleveringscentrum van het BMW Onderzoeks- en Innovatiecentrum. De optimale locatie in de buurt van München stelt ons in staat om snel en flexibel te reageren op de eisen van ontwikkeling en productie. De huidige locatie in de Heidemannstraße aan het Euroindustriepark kan zo worden gebruikt voor de bouw van de dringend noodzakelijke woonruimte in München," zegt Gerhard Vitzthum, hoofd productieplanning en logistiek van BMW.
"Het toeleveringscentrum voor het BMW Onderzoeks- en Innovatiecentrum is een cruciale component voor de ontwikkeling van belangrijke toekomstige technologieën voor emissiereductie en voor de mobiliteit van morgen."
VGP had in 2013 al grond aangekocht in Parsdorf. Door middel van een uitwisselingsovereenkomst, waarbij ca. 67 ha grond door de ontwikkelaar werd verworven en ca. 52 ha werd geruild, werd de grond, die nu snel klaar is voor de bouw, verworven van de Vrijstaat Beieren. De begrotingscommissie van het Beierse parlement heeft dit contract in haar vergadering van 17.07.2019 goedgekeurd.

De Kamer van Koophandel en Industrie voor München en Opper-Beieren steunt het nieuwe bedrijvenpark ook. "Dit is een project dat een grote impact heeft op het hele gebied van München. De keuze voor Parsdorf laat zien hoe strategisch belangrijk een goed ontwikkelde vervoersinfrastructuur is voor een hele regio," legt Otto Heinz, vice-voorzitter van de Kamer van Koophandel en Industrie en voorzitter van het Forum van de Kamer van Koophandel en Industrie van de regio München, uit. "De duidelijke betrokkenheid van beide bedrijven bij de regio München is een belangrijk signaal voor de toekomst van München en Opper-Beieren als industriële- en onderzoekslocatie. De banen blijven hier in de regio. Het is net zo belangrijk dat de gebieden die in München vrijkomen, nu ook op een zinvolle manier worden ontwikkeld." Heinz is ervan overtuigd: "De keuze voor het bedrijventerrein is een goed voorbeeld van het feit dat de concurrentie tussen gemeenten en provincies geen nulsomspel hoeft te zijn."

VGP is in twaalf Europese landen actief en breidt met VGP Park München haar aanwezigheid in Duitsland verder uit. Het bedrijf is momenteel reeds actief in negen Duitse deelstaten met in totaal 24 bedrijvenparken. Duurzaamheid en energie-efficiëntie zijn belangrijke parameters voor de door VGP ontwikkelde gebouwen. Voor het project in München zijn groene daken gepland en zal 12,5 megawattpiek worden opgewekt door fotovoltaïsche installaties. Hierdoor ontstaat Europa's grootste fotovoltaïsche installatie die tot nu toe op een gebouw is geïnstalleerd.

CEO Jan van Geet onderstreept het belang van de locatie voor zijn bedrijf: "Het nieuwe bedrijvenpark in München is een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van ons bedrijf. München is een belangrijk Europees centrum voor technologische ontwikkeling waar veel bedrijven hun Research en Development afdelingen hebben, dit reflecteert zich ten volle in onze huurcontracten waarmee wij bijdragen aan de creatie van vele nieuwe toekomstgerichte en waardevolle jobs. Samen met de verantwoordelijken uit de gemeente Vaterstetten zullen wij het economische belang van de locatie blijven promoten."

Het industrieterrein moet in 2026 klaar zijn. De KraussMaffei Group plant om midden 2022 te starten met de verhuizing, BMW zal vanaf augustus 2020 verhuizen.

CONTACTGEGEVENS VGP VOOR HUURDERS, INVESTEERDERS EN VRAGEN UIT DE MEDIA  

Darius Scheible
Managing Director VGP Industriebau GmbH
Tel: +49 (0) 173 268 8263

 
Martijn Vlutters
VP – Business Development & Investor Relations
Tel: +32 (0)3 289 1433 

 
Karen Huybrechts
Head of Marketing
Tel: +32 (0)3 289 1432

 
Petra Vanclova
External Communications
Tel: +42 0 602 262 107 

 
Anette Nachbar
Director Brunswick Group
Tel: +49 (0) 152 288 10363

CONTACT GEGEVENS BMW

Daria Nikitina
BMW Group
Daria.Nikitina@bmw.de

CONTACT GEGEVENS KRAUSSMAFFEI GROUP

Marion Sommerwerck
Hoofd Marketing en Bedrijfscommunicatie
Marion.Sommerwerck@kraussmaffei.com

 
Uli Pecher
Hoofd Bedrijfscommunicatie
  Tel: +49 (0) 89 88 99 10 80
  uli.pecher@kraussmaffei.com

CONTACT GEGEVENS GEMEENTE VATERSTETTEN

Georg Kast
Woordvoerder van de burgemeester
Wendelsteinstr. 7
85591 Vaterstetten
Tel: +49 08106/383-115
georg.kast@vaterstetten.de
www.vaterstetten.de

 

CONTACT GEGEVENS IHK

Aaron Gottardi M. A.
Plaatsvervangend Woordvoerder
Communicatie Afdeling
IHK voor München en Opper-Beieren
Max-Joseph-Straße 2
80333 München
Tel: +49 89 5116-2012
GSM: +49 171 3320853
Fax: +49 89 5116-82012
aaron.gottardi@muenchen.ihk.de
www.ihk-muenchen.de

OVER VGP

VGP N.V. is een toonaangevend pan-Europese ontwikkelaar, manager en eigenaar van kwalitatief hoogstaand logistiek en semi-industrieel vastgoed. VGP opereert met een volledig geïntegreerd businessmodel met capabiliteit en uitgebreide ervaring langs de hele waardeketen. De Groep heeft een gevorderde grondbank van 7,3 miljoen m2 en de strategische focus is op de ontwikkeling van logistieke en semi-industriële business parken. Opgericht in 1998 als een familiebedrijf in Tsjechië, heeft VGP nu circa 180 medewerkers en is actief in 12 Europese landen zowel voor eigen rekening als voor rekening van VGP European Logistics, een joint venture met Allianz Real Estate. Per december 2018 is de bruto waarde van de investeringen van VGP, inclusief de joint venture, €1,94 miljard en het bedrijf had een Net Asset Value of intrinsieke waarde (EPRA NAV) van €575 miljoen. VGP staat genoteerd op de beurs van Euronext Brussel en Prague Stock Exchange (ISIN: BE0003878957).

Voor verdere informatie: www.vgpparks.eu

OVER BMW GROUP

Met zijn merken BMW, MINI, Rolls-Royce en BMW Motorrad is de BMW Group 's werelds grootste producent van premium auto's en motoren en aanbieder van premium financiële en mobiliteitsdiensten. Het BMW Group productienetwerk bestaat uit 31 productie- en assemblagefabrieken in 15 landen; de onderneming heeft een wereldwijd verkoopnetwerk met vertegenwoordigers in meer dan 140 landen.
In 2018 verkocht de BMW Group wereldwijd meer dan 2.490.000 auto's en meer dan 165.000 motorfietsen. De winst voor belastingen over het boekjaar 2018 bedroeg € 9,815 miljard en de omzet bedroeg € 97,480 miljard. Op 31 december 2018 telde het bedrijf wereldwijd 134.682 medewerkers.
Het economische succes van de BMW Group is altijd gebaseerd geweest op langetermijndenken en verantwoord handelen. Het bedrijf heeft de ecologische en sociale duurzaamheid in de gehele waardeketen, een uitgebreide productverantwoordelijkheid en een duidelijk engagement voor het behoud van hulpbronnen stevig verankerd in zijn strategie.

Voor verdere informatie: www.bmwgroup.com

OVER KRAUSSMAFFEI GROUP

KraussMaffei Group is een van 's werelds grootste producenten van machines en systemen voor de productie en verwerking van kunststoffen en rubber. Ons merk staat voor geavanceerde technologieën - al meer dan 180 jaar. Ons dienstenpakket bestrijkt alle gebieden van spuitgietmachines, extrusietechnologie en machines voor reactieprocessen. Dit geeft KraussMaffei Group een uniek verkoopargument in de branche. Met de hoge innovatieve kracht van onze gestandaardiseerde en individuele product-, proces-, digitale en serviceoplossingen garanderen wij onze klanten een duurzame meerwaarde in de gehele waardeketen. Met ons assortiment producten en diensten kunnen wij klanten in vele sectoren bedienen, waaronder de automobiel-, verpakkings-, medische en bouwindustrie, alsmede producenten van elektrische en elektronische producten en huishoudelijke apparaten. De KraussMaffei Group heeft wereldwijd ongeveer 5.500 mensen in dienst. Met meer dan 30 dochterondernemingen en meer dan 10 productievestigingen, alsmede ongeveer 570 handels- en servicepartners zijn wij internationaal dicht bij onze klanten vertegenwoordigd. Het hoofdkantoor is sinds 1838 gevestigd in München.

Voor meer informatie: www.kraussmaffei.comBijlage