Fagron NV: Omzetstijging van 10,6%; REBITDA steeg naar € 55,6 miljoen

Gereglementeerde informatie
Nazareth (België)/Rotterdam (Nederland), 5 augustus 2019


Omzetstijging van 10,6%; REBITDA steeg naar € 55,6 miljoen

Marktpositie in Latijns-Amerika en Europa versterkt door overnames

Nieuwe duurzame kredietfaciliteit van € 375 miljoen

Hoofdpunten S1-20191Financieel

 • Omzet steeg naar € 255,4 miljoen (+10,6%)
 • REBITDA2 steeg naar € 55,6 miljoen (+6,4%)
 • EBITDA steeg naar € 54,2 miljoen (+13,8%)
 • Nettowinst3 steeg naar € 26,8 miljoen (+44,4%)
 • Sterke operationele kasstroom van € 37,5 miljoen
 • Netto financiële schuld/REBITDA-ratio van 2,55 per 30 juni 2019

Strategisch – Operationeel

 • Succesvolle voortzetting buy-and-build strategie met overnames in Brazilië, Tsjechië en Mexico
 • Start bouw nieuwe GMP-herverpakkingsfaciliteit in Polen
 • Steriele GMP-bereidingsfaciliteit in Nederland vanaf juli volledig operationeel
 • Beloftevolle start Fagron Genomics met de verkoop van 2.200 DNA-testen in Q2-19
 • Nieuwe duurzame kredietfaciliteit van € 375 miljoen tegen verbeterde voorwaarden
 • Principe-schikking met het Amerikaanse Ministerie van Justitie

Rafael Padilla, CEO van Fagron: “We zijn zeer tevreden over de resultaten en de geboekte voortgang in het eerste semester van 2019. Niet alleen heeft Fagron wederom een goede omzetgroei laten zien, ook de bouw van de nieuwe faciliteit in Polen en de investeringen in Noord-Amerika versterken onze basis voor verdere groei. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat we uitstekend gepositioneerd zijn om optimaal te kunnen profiteren van de substantiële groeimogelijkheden in de markten voor gepersonaliseerde medicatie.

De sterke omzetgroei werd met name gedreven door de uitstekende prestaties in Noord-Amerika en de sterke omzetontwikkeling in Latijns-Amerika. Naast goede organische groei hebben we onze leidende marktpositie in Brazilië en Tsjechië met vier overnames verder versterkt en maken we daarnaast een robuuste entree op de Mexicaanse markt. Wederom belangrijke stappen in de executie van onze gedisciplineerde buy-and-build strategie in onze kernmarkten.

Wij hebben er alle vertrouwen in dat we ook in het tweede semester van 2019 een mooie stijging van de omzet en de winst zullen realiseren ten opzichte van dezelfde periode in 2018.”

Update buy-and-build
In het tweede kwartaal van 2019 heeft Fagron haar marktleiderschap in Brazilië verder versterkt met de overnames van Levviale, Apace en Ortofarma Laboratories. In juli 2019 heeft Fagron de overname van het Tsjechische Dr. Kulich Pharma afgerond.

De drie Braziliaanse overnames (Levviale, Apace en Ortofarma) realiseerden in 2018 een gezamenlijke omzet van c. € 9,9 miljoen en een EBITDA-marge van c. 7,4%. Dr. Kulich Pharma realiseerde in 2018 een omzet van c. € 5,1 miljoen en een EBITDA-marge van c. 17,8%. De totale overnamesom voor Levviale, Apace, Ortofarma en Dr. Kulich Pharma bedroeg c. € 10,6 miljoen. De overnames worden gefinancierd uit de bestaande kredietfaciliteiten van Fagron.

Dr. Kulich Pharma - Tsjechië
Dr. Kulich Pharma is een leverancier van farmaceutische grondstoffen, crèmes en zalven en verpakkingsmaterialen aan Tsjechische bereidingsapotheken. Dr. Kulich Pharma is, na marktleider Fagron, de nummer twee in Tsjechië. Het in 1992 opgerichte Dr. Kulich heeft 66 werknemers (in FTE) in dienst, is gevestigd in Praag en heeft magazijnen en herverpakkingsfaciliteiten in zowel Hradec Králové als in Otrokovice. De overname van Dr. Kulich Pharma biedt significante operationele synergiën voor Fagron.

Ortofarma Laboratories - Brazilië
Ortofarma is een innovatief bedrijf dat een ruim aanbod aan diensten levert aan meer dan 1.000 bereidingsapotheken in Brazilië. Dit aanbod loopt uiteen van oplossingen op het gebied van analytische testen en advies, tot de ontwikkeling van innovatieve producten en trainingen. De sterke strategische fit tussen Ortofarma en Fagron, gecombineerd met de capaciteitsuitbreiding in productontwikkeling, zorgt ervoor dat de positie van Fagron verder wordt versterkt in de groeiende vraag naar Brands die bij bereidingen worden gebruikt. Ortofarma werd in 1999 opgericht en heeft 39 werknemers (in FTE) in dienst. Ortofarma is gevestigd in Juiz de Fora, een stad in het zuidoosten van Brazilië.

Levviale - Brazilië
Levviale is een leverancier van actieve farmaceutische ingrediënten, excipiënten en Brands aan bereidingsapotheken in Brazilië. De innovatieve Brands van Levviale, zoals Baseffer®, Celulomax® en Oro-tab®, zijn allemaal gebaseerd op excipiënten om de biologische beschikbaarheid van geneesmiddelen te verhogen. De Brands van Levviale zullen begin 2020 ook in Europa en Noord-Amerika worden geïntroduceerd. Levviale werd in 1992 opgericht en heeft 75 werknemers (in FTE) in dienst. Levviale is gevestigd in São Paulo en heeft een herverpakkingsfaciliteit voor grondstoffen in Anápolis.

Apace - Brazilië
Apace is een ontwikkelaar en leverancier van verpakkingsmaterialen aan bereidingsapotheken en de farmaceutische industrie in Brazilië. Het productaanbod van Apace is volledig complementair aan het uitgebreide assortiment van Fagron. Het in São Paulo gevestigde Apace werd in 1983 opgericht en heeft 41 werknemers (in FTE) in dienst.

Cedrosa - Mexico
In juli 2019 heeft Fagron de overname van Central de Drogas, S.A. de C.V. (‘Cedrosa’) afgerond. Cedrosa is een toonaangevende leverancier van farmaceutische grondstoffen aan bereidingsapotheken en de farmaceutische industrie in Mexico. Het persbericht over de overname van Cedrosa is hier te downloaden.

Update operationeel
Start bouw nieuwe herverpakkingsfaciliteit in Polen
In het eerste semester van 2019 is Fagron gestart met de bouw van een nieuwe GMP faciliteit voor het herverpakken van grondstoffen in Krakau, Polen. De faciliteit zal aan alle kwaliteitseisen voldoen en een omvang van 5.000m2 krijgen, waaronder 1.000m2 aan clean rooms voor het onder GMP herverpakken van grondstoffen en 800m2 laboratorium voor het analyseren van grondstoffen. De nieuwe faciliteit zal niet alleen de huidige Poolse faciliteit vervangen, maar is ook een belangrijke stap in het proces om het herverpakken van grondstoffen in Europa meer te centraliseren. De locatie in Polen is hier zeer geschikt voor gezien de centrale ligging in Europa en de hoge kwaliteitsstandaarden die hier gelden. De totale investering wordt op dit moment geraamd op € 8 miljoen. De nieuwe faciliteit zal naar verwachting in het tweede semester van 2020 operationeel zijn en vanaf 2021 wordt een structurele jaarlijkse margeverbetering van € 2 miljoen verwacht.

Steriele bereidingsfaciliteit in Nederland volledig operationeel
De steriele bereidingsfaciliteit van Fagron in Nederland is in het tweede kwartaal van 2019 weer opgestart en is sinds juli weer volledig operationeel. De faciliteit is in juni door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geauditeerd. In haar rapport heeft IGJ bevestigd dat de faciliteit voldoet aan alle vereisten en heeft de faciliteit GMP-gecertificeerd.

Update financiering
Nieuwe duurzame kredietfaciliteit met verbeterde voorwaarden
Op 1 augustus 2019 heeft Fagron een nieuwe gesyndiceerde multi-currency kredietfaciliteit van € 375 miljoen afgesloten tegen betere voorwaarden. Dit geeft Fagron meer flexibiliteit en lagere financieringslasten. De nieuwe kredietfaciliteit heeft een looptijd van 5 jaar met een optie om deze tweemaal met een jaar te verlengen. De nieuwe kredietfaciliteit loopt hiermee tot uiterlijk 2026 en vervangt de huidige faciliteit met een kredietplafond van € 325 miljoen. ING heeft als Coordinator van de faciliteit opgetreden.

De kredietfaciliteit is een zogenaamde Sustainability Linked Loan waarbij de rente is gekoppeld aan de duurzaamheidsdoelstelling van Fagron om de broeikasemissies (Scope 1 en Scope 2 van het GHG-protocol) in zes jaar tijd met c. 30% terug te brengen. Op basis van de jaarlijks gemeten voortgang kan een korting of een opslag worden toegepast op de rentevoet van de kredietfaciliteit.

Het syndicaat voor de nieuwe kredietfaciliteit bestaat uit ING Belgium NV/SA (tevens Facility Agent), BNP Paribas Ageas SA/NV en KBC Bank NV als ‘Bookrunning Mandated Lead Arrangers’ en Belfius Bank SA/NV, Commerzbank Aktiengesellschaft (filiale Luxembourg) en HSBC France (Brussels Branch) als ‘Mandated Lead Arrangers’.

Principe-schikking met het Amerikaanse Ministerie van Justitie
Zoals eerder bekendgemaakt, heeft Fagron op 26 juni 2019 een principe-schikking gesloten met het Amerikaanse Ministerie van Justitie met betrekking tot het eerder gecommuniceerde civiele onderzoek in het kader van het sectorbrede onderzoek naar de prijsstelling van farmaceutische producten. De schikking betreft een betaling door Fagron van US$ 22,3 miljoen. In het eerste semester van 2019 heeft Fagron, naast de bestaande voorziening van US$ 8,4 miljoen, een aanvullende voorziening van US$ 13,9 miljoen genomen. De definitieve, juridisch bindende, schikking tussen het Amerikaanse Ministerie van Justitie en Fagron zal naar verwachting in het tweede semester van 2019 geformaliseerd worden. Het persbericht over de principe-schikking is hier te downloaden.

Open onderstaande link voor het volledige persbericht:

Omzetstijging van 10,6%; REBITDA steeg naar € 55,6 miljoen

Open onderstaande link voor de tussentijdse financiële informatie:

Tussentijdse financiële informatie eerste semester 2019